Takipteki krediler arttı

Takipteki krediler arttı
Takipteki krediler arttı

Bankaların takipteki alacakları yılın ilk yarısında yüzde 6,1 artarak 20,1 milyar liraya yükseldi. Sorunlu kredilerde en fazla

Bankaların takipteki alacakları yılın ilk yarısında yüzde 6,1  artarak 20,1 milyar liraya
yükseldi. Sorunlu kredilerde en fazla artış bireyselde oldu.

Bankacılık düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Haziran 2012 Raporu’na göre, bankacılık sektörü dönem net karı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,4 oranında artarak Haziran ayında 11 milyar 552 milyon liraya yükseldi. Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Haziran 2012 Raporu, BDDK’nın internet sitesinde yayımlandı.Takipteki alacaklardaki artış eğilimi, bu yıl da devam ederken, takipteki alacaklar yılın ilk yarısında yüzde 6,1 (1,1 milyar lira) artarak Haziran itibarıyla 20,1 milyar lira seviyesine yükseldi. Geçen yılın sonu ile karşılaştırıldığında takipteki alacaklarda en fazla artış 591 milyon lira ile bireysel kredilerde gözlenirken; anılan dönemde takipteki kurumsal/ticari krediler 322 milyon lira, takipteki KOBİ kredileri ise 242 milyon lira artış gösterdi. Takipteki bireysel krediler içerisinde en yüksek artışlar 454 milyon lira ile ihtiyaç ve diğer tüketicilerinde ve 145 milyon lira ile kredi kartı alacaklarında görüldü. Geçen yılın son çeyreğinden itibaren yatay bir seyir izleyen takibe dönüşüm oranı, bu yıl da seviyesini koruyarak Haziran itibarıyla yüzde 2,7 olarak gerçekleşti. Sektörün yurtdışı bankalardan temin ettiği borçların toplamı, yılın ilk yarısında yüzde 8,3 oranında (8,1 milyar dolar) artış göstererek 105,7 milyar dolara yükseldi.

Borçlanma Ortadoğu’ya kaydı
Euro Alanı’nda yer alan ülke ekonomilerinde yaşanan olumsuz gelişmeler, bu bölgeden sağlanan borçların toplam yurtdışı borçlar içindeki payını sınırlamış olup, Orta Doğu ve Asya ülkeleri merkezli finans kuruluşlarından sağlanan fonların toplam yurtdışı borçlar içindeki payında artış gözlendi.


-Bankaların 2012 yılının ilk 6 ayında “hizmet geliri, komisyon ve ücret” adı altında vatandaştan tahsil ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.5 artışla 9 milyar 276 milyon TL’ye ulaştı. Bankacılık sektöründe, ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirleriyle işletme giderlerini karşılama oranı yüzde 65.5 oldu.