Özel sektör en fazla İngiltere’ye borçlu

Özel sektör en fazla İngiltere’ye borçlu
Çarklarını döndürmek için dış kaynak arayan özel sektörümüzün borç listesinin başında Birleşik Krallık ve ABD var. Sanayici ve özel şirketlerimizin Britanya’ya borcu 21.6 milyar dolar.

Özel sektör en fazla İngiltere’ye borçlu

Türk özel sektörünün en fazla borcunun bulunduğu ülke 21,6 milyar dolarla İngiltere oldu. Merkez Bankası verilerinden çıkartılan hesaplamalara göre, Ağustos ayı itibarı ile Türk özel sektörünün uzun vadeli en fazla kredi borcunun bulunduğu, ülke 21,6 milyar dolarla İngiltere olurken, ikinci sırada 17,8 milyar dolarla Almanya, üçüncü sırada ise 17 milyar dolarla ABD yer aldı. ABD’yi 14,3 milyar dolarla Hollanda, 12,5 milyar dolarla Bahreyn, 10,5 milyar dolarla Lüksemburg, 7 milyar dolarla Fransa, 5,7 milyar dolarla Avusturya ve 3,2 milyar dolarla Belçika izledi.  

Avrupa önde
Türk özel sektörünün Avrupa ülkelerinden aldığı toplam borç; 95,2 milyar dolar olarak hesaplandı. Bunu 23,4 milyar dolarla Asya ülkeleri, 19,2 milyar dolarla Amerika kıt’asındaki ülkeler, 103 milyon dolarla Afrika ülkeleri, 97 milyon dolarla Okyanusya ve kutup bölgeleri takip etti.
Borcun alacaklıya göre dağılımına bakıldığında ise söz konusu borcun, 15,9 milyar doları hükümet kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası gibi kuruluşlardan sağlandı. 26,9 milyar doları tahvil alacaklılarından, geri kalan 122,2 milyar doları da özel alacaklılardan oluştu. Dış borç konusunda uzmanların görüşü şöyle; “Ne zaman bir büyük projenin adı geçse, bilin ki dış borç alınıyor ve her büyük proje ile Türkiye’nin dış borç yükü kabarıyor. Nitekim; İstanbul’a 3. Havaalanı projesi de, nükleer santral projeleri de ancak ve ancak, dış borç alınarak gerçekleştirilecek projeler.