Büyük şirketlere kötü haber: Kişisel veriler artık satılamayacak

Büyük şirketlere kötü haber: Kişisel veriler artık satılamayacak
Kişisel verilerin korunması kapsamında yeni kararlar alındı. Bu bağlamda artık büyük şirketler zarar edecek gibi görünüyor.

Kişisel verilerin satışı üzerinden maddi gelir sağlayacak kişilere karşı düzenlenen bu mevzuatta, aynı zamanda önümüzdeki 10 yıllık süreçte Federal Ticaret Komisyonuna fonların uygulanmasına yardımcı olması için 1 milyar dolar bütçe sağlayacağı duyuruldu.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Bu sayede eyalet başsavcıları ve bireyler de dava açma ve ihtiyati tedbir talep etme yetkisine sahip olacak. Buna ek olarak Elizabeth Warren dışında tasarıyı destekleyenler arasında ise uzun süredir veri gizliliğini savunan Ron Wyden ile Bernie Sanders, Finans Komitesi Başkanı Patty Murray ve Yardım Komitesi Başkanı Sheldon Whitehouse yer alıyor.

Yapılan açıklamaya göre bu yeni yasa, şirketlerin ve devlet kurumlarının insanların kişisel verilerini uygulamalar (Android‘in konum verilerini gelişigüzel sattığı iddiasıyla bir şirketi yasaklaması örnek gösterildi), anketler ve diğer yollarla ele geçiren kişiler üzerinden satın almasının da önüne geçecek. Ayrıca operatörlerin de reklam ve diğer amaçlarla konum ve kişisel verileri satması yasaklanıyor.

Bu sayede konum ve sağlık bilgilerine erişmek isteyen kurum ve şirketlerin artık özel bir izin belgesi almaları gerekecek. Fakat burada da oldukça kısıtlı ve zorunlu nedenler dışında izin verilmeyeceği belirtiliyor. Tabii bu yasanın verileri kendi içerisinde işlediğini (Facebook gibi) ve dışarıya bilgi değil, veri sattığını söyleyen şirket ve kurumları nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor.

Fakat kişisel verileri elde etmenin bir sürü metodu bulunuyor. En basit örneği ise herhangi bir siteye üye olurken kayıt esnasında “okudum ve anladım” şeklinde bir kutucuğu işaretlemek gerekiyor. Ancak birçok kişi bununla birlikte bir de “kişisel verilerimin paylaşılmasına ve işlenmesine izin veriyorum” benzeri ve işaretlemesi zorunlu olmayan bir kutucuğu da tıklıyor. Yani burada birazda insanların dikkatli olması gerekiyor.

İlgili Haberler