Kızılay’da Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar aktarılmış

Kızılay’da Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar aktarılmış
Kızılay’ın Ensar Vakfı’na 2017 yılında 8 milyon dolar bağışladığı ortaya çıktı. Söz konusu bağışı Kızılay da doğruladı.

Elazığ’da meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremin hemen ardından bağış kampanyası almasıyla büyük tepki çeken Kızılay’ın iktidara yakın Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağış yaptığı ortaya çıktı. Kızılay’ın ortaya çıkan iddiaları doğrular nitelikte belge paylaşması ise dikkat çekti.

Celal Eren Çelik, gazetta9 adlı internet sitesinde Kızılay’ın Ensar Vakfı’na bağışta bulunduğunu iddia etmişti. Çelik, 2017 yılında Başkentgaz’dan Kızılay’a aktarılan 8 milyon doların sadece 75 bin dolarlık kısmının Kızılay’ın faaliyetlerine harcandığını, geri kalan miktarın ise Ensar Vakfı ile imzalanan protokol kapsamında yurt yapılması için harcanması amacıyla verildi.

KIZILAY İDDİALARI DOĞRULADI

Ortaya çıkan iddialar sonrası açıklama yapan Kızılay, Ensar Vakfı’na aktarılan parayı doğruladı. Kızılay’ın paylaştığı belgede şu ifadelere yer verildi:

“Kurumunuz hesaplarına 27.12.2017 talihinde aktarılan 8.000.000 USD'lık bağış tutarının 75.000 USD'lık kısmının Demeğiniz faaliyetlerinde, kalan 7.925.000 USD bakiye tutarın ise Derneğiniz ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat ettiğimizi, bu amaçla belirtilen tutarın Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak Derneğinizin hukuki, mali ve idari hiçbir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz.”

kizilay-belge.jpg

AMAÇ, VERGİDEN MUAFİYET!

Başkentgaz özelleştirilmiş ve Torunlar GYO'ya satılmıştı. Başkentgaz'ın bağışı doğrudan Ensar Vakfı yerine Kızılay aracılığıyla yapmasının, vergiden muaf tutulması amacıyla yapıldığı belirtildi. Kızılay’a yapılan bağışlar vergiden düşülüyor.

İlgili Haberler