Meclis’te içtüzük eylemi

Meclis’te içtüzük eylemi
Meclis’te içtüzük eylemi

Meclis’te dün de gergin saatler yaşandı. İçtüzük görüşülürken “Sesimiz kısılıyor” diyen CHP’liler önce komisyon, ardından Meclis kürsüsünde eylem yaptı. Başkan Çiçek de alkışlarla protesto edildi.

Alkışlı protesto
Meclİs Başkanı Çiçek oturuma ara verince, kürsüdeki CHP’lilerin alkışlı protestosuyla karşılaştı. Çiçek, “Bu durumu Türkiye için faydalı görüyorsak devam edelim” tepkisine rağmen kürsü eylemi gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Meclis’te gerginlik: CHP’den “sesimiz kısılıyor” eylemi

İçtüzük değişikliğinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda, CHP’li vekiller önce komisyon sıralarında ardından da Meclis kürsüsünde eylem yaptı. İktidar ve muhalefet partileri arasında, Meclis içtüzük değişikliğiyle nedeniyle yaşanan gerginlik dün de devam etti. AKP’nin değişiklik teklifine muhalefet partileri karşı çıkmış, TBMM Başkanı Cemil Çiçek gerginliği çözmek için biri geçtiğimiz günlerde biri de dün olmak üzere grup başkanvekilleriyle iki kez biraraya gelmiş ancak sonuç alınamamıştı. Kriz, muhalefetin, ’sesimiz kısılıyor’tepkisi gösterdiği, önergelerle ilgili konuşma sürelerini düzenleyen maddenin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında patlak verdi. CHP’li vekiller, ’tarafsızlığını yitirdi’iddiasında bulundukları AKP’li Başkan Vekili Mehmet Sağlam’ın komisyon sıralarına oturmasına karşı çıktı ve komisyon sıraları işgal edildi. Bunun üzerine komisyon üyeleri de hükümet sıralarına oturdu. Sorunun aşıldığı düşünülürken, açılan usül tartışmasıyla birlikte 70-80 kadar CHP’li vekil bu kez Meclis kürsüsünde eylem yaptı. Bu gelişme üzerine Meclis Başkanı Cemil Çiçek oturuma ara verdi. Ara yaklaşık 1 saat sürdü ve salona dönen Çiçek görüşmelere devam edileceğini duyurdu. Çiçek’in, kürsüdeki CHP’lilerin alkışlı protestosuna, “Bu durumu Türkiye için faydalı görüyorsak devam edelim” tepkisine rağmen protesto devam edince oturuma bir kez daha ara verildi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP milletvekillerinin eylemine ilişkin, “Bu Meclis çok badire atlattı, sıkıntılar yaşadı. Ama böyle bir görüntüyü bu Meclis haketmiyor” dedi.


“Gasp edilmek istenen kürsüyü işgalden kurtardık”

CHP TBMM Grubu, yaptıkları eylemin, “kürsü işgali değil, içtüzük darbesiyle gasp edilmek istenen kürsüyü, işgalden kurtarma eylemi” olduğunu öne sürdü. AKP’nin muhalefetin sesini kısmak için, önce yeni medya düzenini oluşturduğu iddia edilen açıklamada, “Bu yetmedi, Meclis TV yayınlarını kısıtladı, şimdi çok daha ileri giderek Meclis İçtüzüğü’nü değiştirmek istiyor. Kurtuluş Savaşı’nda bile müzakere yöntemini benimsemiş, müzakere ile savaş yönetmiş bu gazi Meclisi suskun meclis haline getirmeye çalışıyor” denildi. Açıklamada, Meclis İçtüzüğü değişiklik teklifinin, iktidarının 10. yılında gündeme getirilmesinin tesadüf olmadığı, zamanlamanın çok ilginç olduğu belirtildi. Meclis İçtüzüğü değişikliğinin, “post-modern diktatörlük heveslerinin bir sonucu” olduğu ileri sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “CHP, bu heveslerin önündeki engeldir. AKP’nin bu totaliter, millet iradesine aykırı ve ifade özgürlüğünü engelleyen tutumuna izin vermeyecektir. Yapılmak istenen değişiklik sadece muhalefetin sesini kesmekten ibaret değildir, asıl yapılmak istenen işçinin, esnafın, köylünün, emeklinin kısacası milletimizin sesini kesmektir. CHP’nin yaptığı eylem; kürsü işgali değil, içtüzük darbesiyle gaspedilmek istenen kürsüyü işgalden kurtarma eylemidir. Kürsü milletin kürsüsüdür ve öyle kalacaktır.”