Suriye krizi borsayı devirdi, dövizi fırlattı

Suriye krizi borsayı devirdi, dövizi fırlattı
Suriye krizi borsayı devirdi, dövizi fırlattı

Suriye gerilimi sonrası İMKB’de satışlar arttı. Umut kırıcı enflasyon rakamlarının ardından başgösteren Suriye krizi yüzün

Suriye gerilimi sonrası İMKB’de satışlar arttı. Umut kırıcı enflasyon rakamlarının ardından başgösteren Suriye krizi yüzünden borsa inişe geçerken dolar ve euro yükselişte. Suriye geriliminin sıcak temasa dönüşüp dönüşmeyeceğini takip eden yurtiçi piyasada dün tedirginlik hakimdi. Önceki gün Akçakale’ye düşen top mermisi sonrasında kapanışa bir saat kala düşüşe geçen İMKB’de dün de değer kaybetmeye devam etti. Düne yüzde 0,28 primli 66.635 puandan başlayan İMKB 100 endeksi ilk seans sonunda yüzde 1,49 oranında geri çekilmeyle 65,828 puandan işlem gördü.  İMKB 100 endeksi açıldıktan sonra sivil savunma şirketi Aselsan’da (ASELS) etkisini gösterdi. İlk seans içerisinde yüzde 8 prim yapan Aselsan hisseleri ilk seans sonunda yüzde 2,96 oranında düşüşle 6,96 liradan işlem gördü.  Suriye geriliminin sıcak çatışmaya dönüşüp dönüşmeyeceğini takip eden İMKB’de bundan sonraki seyrin ne olacağı konusunu piyasa uzmanları yorumladı.

 

Gelişmeler izleniyor
Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, Suriye’ye ilişkin gidişatın sıcak çatışmaya dönüp dönmeyeceği konusunun İMKB açısından önemli olacağını belirtti. Suriye riskini şimdiye kadar İMKB’nin fiyatlamadığına dikkat çeken Özavcı, İMKB’nin geçtiğimiz günlerde Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu S&Pden gelen Suriye uyarısı ile farklı kuruluşlardan gelebilecek olası tavır değişiklikleri

 

ihtimalini fiyatladığını söyledi.
Enflasyon rakamlarında zamların etkisinin de İMKB’de görüldüğünü bildiren Özavcı, yıllık enflasyonun yüzde 9 seviyesinin üzerine çıkmasının ve Ekim ayında doğal gaz ve elektrik zamlarının etkisiyle yüksek enflasyonla karşılaşılacak olmasının tedirginliği arttırdığını dile getirdi.
Dışarıda ise kritik önemde olan ECB toplantısı bekleniyor. ECB’nin toplantısından Draghi’nin ne söyleyeceği yakından takip edilecek. Öte yandan Avrupa cephesinde ihalelerin izlendiği günde, İspanya dün gerçekleştirdiği Ekim 2014, Ekim 2015 ve Temmuz 2017 vadeli 3 tahvil ihalesinde hedefin üst sınırında borçlanma gerçekleşti. İspanya’nın 2 yıl vadeli tahvillerinde faiz 12 baz puan artışla yüzde 3.34 oldu. İspanya’nın bugün gerçekleştirdiği Ekim 2014, Ekim 2015 ve Temmuz 2017 vadeli 3 tahvil ihalesinde hedefin üst sınırında, 3 milyar 992 milyon euro borçlanma gerçekleşti. İhalede maksimum 4 milyar euro borçlanma hedefleniyordu. 2014 vadeli tahvil ihalesinde ortalama faiz, önceki ihaledeki yüzde 5.204’ten 3.282’ye, 2017 vadeli tahvilde ortalama faiz yüzde6.459’dan 3.956’ya gerilerken, 2015 vadeli tahvilde ise ortalama faiz yüzde 3.845’den 3.956’ya yükseldi.  Fransa bugün düzenlediği 3 tahvil ihalesi ile hedeflediği 7-8 milyar euro aralığının üst sınırında 7.97 milyar euro borçlandı.

 

 

Döviz ve euro
krizle yükseldi

Akçakale gerginliği yüzünden dün dolar günü yükselişle açtı. Dolar dün bankalararası piyasada güne 1.8050 liradan başladı. Dolar açılışın ardından 1.8085 lirayı gördü. Dolar dün bankalararası piyasada saat 10 sularında yeniden 1.80 liranın altına gerileyerek 1.7995 liraya indi.
Önceki gün bankalararası piyasada 1.79 lira seviyelerinde hareket eden dolar, Akçakale gerginliği ile birlikte piyasanın kapandığı dakikalarda 1.8005 liraya kadar yükselmişti.
Euro/Dolar paritesi perşemse gününe 1.2930 seviyelerinde başladı. Parite önceki akşam piyasanın kapandığı dakikalarda 1.2910 seviyelerinde bulunuyordu.
Ö akşam saatlerinde Türkiye’nin Suriye’ye karşılık vermesi ile birlikte ise TL yüzde 1’e yakın yükselişle 1.8070 seviyesine kadar çıktı.


 

Borsada Aselsan’a
savaş dopingi

Suriye’den Akçakale’ye atılan top mermisi sonrasında hareketlenen gündem sivil savunma alanında önemli bir isim olan Aselsan’ın hisselerini yukarı çekti..  Suriye’den Türkiye’ye gelen top mermisi ile ısınan gündem hem içeride hem de dışarıda büyük etki yaratırken İMKB 100 endeksi açıldıktan sonra sivil savunma şirketi Aselsan’da (ASELS) etkisini gösterdi.  Güne 66.635 puandan düşüşle başlayan İMKB endeksine karşın Aselsan hisselerinde yüzde 8 üzerinde prim gözlendi. Türkiye’nin de Suriye’ye karşılık vermesi hisselerde önceki kapanışa göre yüzde 5,91 oranında yükselişle açmasına neden olurken açılış sonrasında hisseler bir ara 7,16 liradan işlem gördü. Hissenin iki günlük hisse yükselişi yüzde 8’i aşarken yılbaşından bu yana yüzde 85,22 oranında değer kazandığı, bir yıllık getirisinin ise yüzde 100’ü aştı.