Konya'daki "Pembe göl" olarak bilinen gölün rengi değişti. Sebebi ne?

Konya'daki "Pembe göl" olarak bilinen gölün rengi değişti. Sebebi ne?
Konya'daki küçük göl her yıl pembe rengini aldığı için çevre halkı oraya "Pembe Göl" adını vermişti. Ancak gölün rengi artık değişti. Peki bunun altında yatan temel sebep nedir, işte detaylar...

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; Konya''nın kuzey ilçelerinden Kulu''da karstik bir yapıya sahip olan ve içerisindeki dunaliella salina mikroorganizmalarının, sıcaklığa bağlı olarak artmasıyla pembe renge bürünen Küçük Göl, bu yıl kahverengi kaldı. Fotoğrafları ve haberleri gören insanlar durumun sebebini ve paralel olarak sonucunu merak ederken, konu ile ilgili ilk açıklama Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Akköz''den geldi.

Göldeki değişimi değerlendiren Akköz, Tuz Gölü''nün kuzey batısında yer alan Küçük Göl''ün kahverengiye bürünmesini, bu yıl azot ve fosfor miktarının artması sebebiyle mikroorganizmaların çoğalmasına bağladı. "Deniz ve göllerde yaşayan alg ve siyanobakteri dediğimiz canlılar var. Bu canlıların büyük bir çoğunluğu mikroskobik gözle görülmeyen canlılar. Bu canlılar, aşırı çoğaldıkları zaman görünür hale geliyorlar. Küçük Göl’deki rengi meydana getiren siyanobakteri dediğimiz canlıların bir familyasıdır.

Siyanobakteriler, Nostocales familyasının nodularia isimli üyesidir. Bu canlılar, belli dönemlerde sudaki azot ve fosfor girdisi yükselirse, ortam sıcaklığı ve suyun sıcaklığındaki değişiklikler bu tür organizmaların çoğalmasına neden olur. Bu çoğalma sonucunda da suyun renginde değişiklik meydana getiriyor. Bu göldeki renk değişiminde kahverengi ve sarı tonları var. Bu da nodularianın aşırı çoğalmasından dolayı suyun rengini bu hale dönüştürüyor”

"BU RENK DEĞİŞİMİ MEVSİMSEL"

Gölde yaşanan renk değişimine ilişkin korkulacak bir şey olmadığını söyleyen Prof. Dr. Cengiz Akköz, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bu görüntüleri mevsimsel olarak değerlendirebiliriz. Mevsim sıcaklıklarındaki değişiklikler nedeniyle de gerçekleşebiliyor. Bölgede hayvan otlatan kişilerin de bu suyu hayvanları için bir süre kullanmamasında da yarar var."