Korona aşısından sonra alkol alınır mı. Aşından önce alkolün zararları. Aşıdan kaç gün sonra alkol içilebilir

Korona aşısından sonra alkol alınır mı. Aşından önce alkolün zararları. Aşıdan kaç gün sonra alkol içilebilir
Korona virüs aşısından önce ve sonra alkol alınır mı? Aşından önce alkolün zararları neler? Aşıdan kaç gün sonra alkol içilebilir soruları merak ediliyor... Detaylar haberimizde...

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs hastalığı (Covid-19) salgınıyla mücadele dünya genelinde devam ederken, Türkiye’de de aşılama devam ediyor... 

Uzmanlar ise aşının etkisinin azalmaması için alkol tüketimine dikkat edilmesi gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyor. İstanbul Kent Üniversitesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanında görevli Prof. Dr. Ayşe Willke Topcu, aşı yaptırmadan önce ve yaptırdıktan sonra alkol tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

AŞINDAN ÖNCE VE SONRA ALKOL ALINIR MI

Aşının koruyuculuk düzeyi açısından dikkatli olmanın önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Willke Topcu, "Benim tıbbi donanımıma göre, aşı yaptırmadan 3 gün öncesinden aşı yaptırdıktan 10 gün sonrasına kadar alkol tüketilmemesi gerekiyor. Aşı yapıldığında vücudun bağışıklık sistemi hücreleri devreye giriyor ve o virüse karşı bağışıklık sağlayan maddeler üretiliyor. İşte bu hücreler, kanda alkol olduğunda olay yerine gidemiyor. Alkol, bağışıklık sistemi hücrelerinin göçünü bozuyor. Dolayısıyla alkol aşının etkinliğini azaltabilir" diye konuştu.

"AĞIR İÇİCİLER TEHLİKEDE"

Aşının koruyuculuğunun yanı sıra alkol tüketiminin hastalığın seyrini de etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Willke Topcu, "Literatürde erkekler için haftada 12 defadan fazla, kadınlar için haftada 8 defadan fazla içki içenler ağır içici olarak kabul ediliyor. Ağır içicilerde hem hastalık daha ağır seyrediyor hem de aşının etkinliği düşük oluyor. Bazı kişiler el antiseptiklerinin içinde alkol olduğu için, alkol tüketilmesinin koronavirüsü öldüreceğini düşünüyor. İşin aslı öyle değil. El antiseptiklerinin içinde en az yüzde 60 oranında alkol bulunuyor. Alkolün virüsü öldürebilmesi için bu kadar yüksek yoğunlukta olması lazım. Halbuki insan vücudunda binde 4 oranında alkol olduğunda insan ölüyor. Bu kadar yüksek miktarlara çıkmaya imkan yok. Alkol, vücudun immün sistemindeki hücrelerinin hareketini azaltıyor. İmmün sisteminin görev yapmasını bozuyor. Böyle olunca da korona virüs hastalığına yakalanmak daha kolay oluyor. Alkol alındığında sorumluluk duygusu azalıyor ve tedbirler de alınamayabiliyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler