Korona virüs korkusuyla baş etmenin yolunu tek tek anlatı

Korona virüs korkusuyla baş etmenin yolunu tek tek anlatı
Psikiyatri Uzmanı Dr. Şahut Duran, korona virüsün insan psikolojisi üzerindeki etkilerine karşı uyarılarda bulundu. Duran, korona virüs korkusuyla baş etmenin püf noktalarını tek tek anlattı.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Şahut Duran, yaşanan korku ve kaygının hastalıkla aynı belirtileri gösteren psikosomatik sorunlara neden olduğuna dikkat çekerek, "Bunun önüne geçmek için de kurallara uymak, hastalıkla ilgili sosyal medya ve basında yer alan; gerçeğe uygun olmayan yayınlardan uzak durmak gerekiyor" dedi.  

Bu süreçle baş edebilmenin yollarını anlatan Duran, şöyle devam etti:

"Öncelikle bu hastalığın bilinmesi lazım. Bu hastalık ile ilgili alınması gereken maske, sosyal mesafe ve hijyen kuralları tedbirlerinin alınması lazım.
Hastalığın engellenmesinde bu tedbirler gerçekten çok önemli. Hastalıktan kurtulma şansımız oluyor. Mecburen sosyal hayatın içerisinde olduğumuz zaman da bir şekilde temaslarımız oluyor ve bundan dolayı kaygılar yaşanabiliyor. Bir kere koronavirüse karşı yoğun bir uğraş olmaması lazım.
Sosyal medya ve basında yer alan gerçeğe uygun olmayan yayınlardan uzak durmamız ve ilgilenmemiz lazım. Tüm zamanımızı bu hastalık üzerinde geçirdiğimizde kaygımız daha artar ve daha da psikosomatik belirtiler yaşarız. Spor aktiviteleri, imkanımız varsa yürüyüşler yapmalıyız.
Gün ışığından faydalanmalıyız. Uyku hijyenimize ve uyku düzenimize dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenmemizin düzenli olması lazım. Çok kaygı duyduğumuz durumlarda gevşeme ve nefes egzersizleri yapmalıyız. Temaslı ve izole yaşayan insanlarında yaşadığı ruhsal sorunlar var.
Bunun içinde sevdiğiniz insanlara online olarak telefonla destek olmalıyız.
Bu süreçte aranıp sorulması ve sıkıntılarının dinlenilmesi çok etkili olmaktadır.”