Korona virüs salgınının seyrini değiştirecek gelişme

Korona virüs salgınının seyrini değiştirecek gelişme
ABD’de Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonucu korona virüs hastalığını hafif geçiren vakalar için ilginç bir veriyi ortaya çıkardı. Nature dergisinde yayımlanan bulgular, hafif Covid-19 vakalarının, kalıcı antikor koruması sağlayabileceğini ve tekrarlayan hastalık nöbetlerinin oldukça nadir olduğunu öne sürdü.

Ömür boyu antikor üretiyor

NTV''de yer alan habere göre, yeni tip korona virüs hastalığına yakalananların bağışıklığının ne kadar süre devam ettiği konusunda araştırmalar devam ediyor. ABD’li bilim insanları, hafif Covid-19 enfeksiyonundan sonra bağışıklığın hayat boyu sürme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

ÖMÜR BOYU VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmada, hafif Covid-19 vakalarından aylar sonra, insanların vücutlarında hala korona virüse karşı antikorlar pompalayan bağışıklık hücrelerinin olduğu, bu tür hücrelerin bir ömür boyu varlığını sürdürebildiğini açıkladı.

Nature dergisinde yayımlanan bulgular, hafif Covid-19 vakalarının, kalıcı antikor koruması sağlayabileceğini ve tekrarlayan hastalık nöbetlerinin oldukça nadir olduğunu öne sürdü.

"ANTİKORLAR SIFIRA İNMEZ"

Çalışmanın başyazarı Dr. Ali Ellebedy, "Geçen sonbaharda, Covid-19 enfeksiyonundan sonra antikorların hızla azaldığına dair raporlar vardı ve ana akım medya bunu bağışıklığın uzun ömürlü olmadığı anlamına geldiği şeklinde yorumladı. Ama bu veriler yanlış yorumlandı. Antikor düzeylerinin akut enfeksiyondan sonra düşmesi normaldir, ancak sıfıra inmezler; plato eğrisine sahip olurlar. Burada, insanlarda ilk semptomlardan 11 ay sonra antikor üreten hücreler bulduk. Bu hücreler yaşayacak ve insanların hayatlarının geri kalanı için antikor üretecek. Bu, uzun süreli dokunulmazlık için güçlü bir kanıt" ifadelerini kullandı.

KEMİK İLİĞİNE GÖÇ EDİYORLAR

Çalışmanın yazarlarının bildirdiğine göre, viral bir enfeksiyon sırasında antikor üreten bağışıklık hücreleri hızla çoğalıyor ve kanda dolaşıyor. Bu durum kandaki antikor seviyelerini çok yükseğe çıkarıyor. Enfeksiyon çözüldüğünde ise bu tür hücrelerin çoğu ölüyor ve kandaki antikor seviyeleri düşüyor. Uzun ömürlü plazma hücreleri olarak adlandırılan küçük bir antikor üreten hücre popülasyonu, kemik iliğine göç ediyor ve virüsle başka bir karşılaşmaya karşı korunmaya yardımcı olmak için kan dolaşımına sürekli olarak düşük seviyelerde antikor salgıladıkları yerlere yerleşiyor.

"BUNU SONSUZA KADAR YAPMAYA DEVAM EDECEK"

Ellebedy, Covid-19''un uzun süreli antikor korumasına yol açıp açmadığını anlamanın anahtarının kemik iliğinde yattığını fark etti.

Ellebedy, "Hafif Covid-19’u vakaları olan kişiler, enfeksiyondan iki ila üç hafta sonra virüsü vücutlarından temizler, bu nedenle enfeksiyondan yedi veya 11 ay sonra aktif bir bağışıklık tepkisi sağlayan virüs olmaz. Bu hücreler bölünmüyor. Hareketsizdirler, sadece kemik iliğinde otururlar ve antikor salgılarlar. Enfeksiyon çözüldüğünden beri bunu yapıyorlar ve bunu sonsuza kadar yapmaya devam edecekler " dedi.

ASEMPTOMATİK KİŞİLERİN DE UZUN VADELİ BAĞIŞIKLIĞA SAHİP OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Diğer taraftan, araştırmacılar, enfekte olmuş ve hiçbir zaman semptomları olmayan kişilerin de uzun süreli bağışıklık kazanabileceklerini tahmin ediyor. Ancak daha şiddetli enfeksiyona maruz kalanların gelecekteki bir hastalığa karşı korunup korunamayacaklarının henüz araştırılmadığını söylediler.

Ellebedy ve meslektaşları şimdi aşılamanın uzun ömürlü antikor üreten hücreleri tetikleyip tetiklemediğini araştırıyorlar.