Dünya’nın limiti aşıldı: Yarından itibaren gelecek yıldan tüketilecek

Dünya’nın limiti aşıldı: Yarından itibaren gelecek yıldan tüketilecek
Her yıl dünyanın doğal kaynaklarını ve insanların kullanımlarını ölçüp o yıla ait ‘Dünya Limit Aşımı Günü'nü hesaplayan Küresel Ayak İzi Ağı'na göre, 2022 yılına ait kaynaklar bugün itibariyle tükendi.

‘Dünya Limit Aşımı Günü''nü hesaplayan Küresel Ayak İzi Ağı''na göre insanlık 2022 yılında Dünya’dan aldığı tüm doğal kaynakları bugün itibariyle kullanmış oldu. Dolayısıyla, önümüzdeki aylar hazırdan tüketilerek geçecek.

GELECEK YILDAN BORÇLANILACAK

Dünya Limit Aşımı Günü olarak da kabul edilen gün, aslında bu yıl beklenenden önce gelmiş oldu. 29 Temmuz''dan itibaren gelecek yıla borçlanılarak Dünya kaynakları kullanılacağı aktarıldı.

Dünyanın sunduğu bir yıllık doğal kaynakların tüketildiği gün anlamına gelen Dünya Limit Aşımı Günü, her yıl değişiklik göstermektedir.

‘1,75 DÜNYA VARMIŞ GİBİ DAVRANIYORUZ’

Bilim insanları, Dünya kaynaklarına talebin son yıllarda arttığını vurgu yaptı. Talebin Dünya’nın biyolojik kapasitesini aşmış olmasına dikkat çekti.

Bu durum, gezegende bulunan karbondioksit gibi atık ürünleri emme kapasitesinin azaldığı anlamına gelmekteydi.

Küresel Ayak İzi Ağı Başkanı Mathis Wackernagel, insanların Dünya’nın yeniden üretebileceğinden yüzde 75 daha fazla biyolojik kaynak kullandığını ifade etti. Wachernagel, “Elimizde 1,75 Dünya varmış gibi davranıyoruz. Dolayısıyla hızla tükenişe şahit oluyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.

TÜRKİYE’NİN LİMİT AŞIM GÜNÜ NE ZAMANDIR

Dünya Limit Aşımı Günü bu yıl 28 Temmuz olarak tarihe geçti. Bugün, şimdiye dek kaydedilen en erken tarih olarak ortaya çıktı. Dünyanın bir yıllık kaynaklarının en hızla sona erdiği yıl 2022''de doğal kaynaklar 156 gün erken tükendiği aktarıldı.

Biyokapasitli, (doğal kaynaklar açısından en zengin) ülkelerin başında sırasıyla 1,8 milyar global hektar (gha) ile Brezilya, 1,3 milyar gha ile Çin, 1,1 milyar gha ile ABD ve 979 milyon gha ile Rusya geldi. Fakat bu ülkeler de limit aşımı günleri açısından en erken tarihi yaşamış oldu.

2022 yılında Brezilya’da limit aşım günü 12 Ağustos olarak açıklanırken, Çin''in 6 Şubat, ABD''nin 13 Mart olarak belirlendi.

107 milyon gha''lık biyokapasitesiyle dünya ülkeleri arasında 19''uncu sırada yer alan Türkiye''nin limit aşım günü ise 22 Haziran olarak belirlendi.

DAHA ÖNCEKİ YILLARDA DÜNYA’NIN LİMİT AŞIM GÜNLERİ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ;

2021: 28 Temmuz

2020: 22 Ağustos

2019: 29 Temmuz

2018: 1 Ağustos

2017: 3 Ağustos

2016: 5 Ağustos

 

İlgili Haberler