Çanakkale’de yeni şehitlik bulundu

Çanakkale’de yeni şehitlik bulundu
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içinde yapılan su kanalı çalışması sırasında kemikler bulundu. Yapılan incelemede, alanın şehitlik olduğu ortaya çıktı

Çanakkale Savaşları’nın yapıldığı Gelibolu Yarımadası’nda yeni şehitlikler ortaya çıkmaya devam ediyor. Devlet Su İşleri (DSİ)’nin bölgedeki köy ve şehitliklere içme suyu götürmek için yaptığı çalışmalar sırasında, Alçıtepe köyü ile Şehitler Abidesi arasında kalan yolun kenarında iş makinesiyle yapılan kazılarda kemikler bulundu. Kepçeye takılan kemikleri farkeden işçiler, çalışmaları durdurup yetkililere bildirdi. Şehitliğin bulunduğu alanda inceleme yapan Vali Ahmet Çınar, kazı sırasında insan kemikleri fark eden ekiplerin, Doğa Koruma ve Milli Parklar 3’üncü Bölge Müdürlüğü yetkililerine haber verdiğini söyledi. 

Radar taraması yapılacak
Çınar, şöyle konuştu: “İncelemede, kemiklerin kıble yönünde bulunması, mezarların oluşturulma şekliyle Müslüman mezarlığı, dolayısıyla şehitlik olduğu ortaya çıktı. Şairin, Mehmet Akif’in dediği gibi ’Toprağı sıksan şüheda fışkıracak’ifadesi burada kendisini gösteriyor. Tabii belki bütün alanın kapsamlı olarak taranması gerekiyor. Buna benzer şehitliklerin ortaya çıkacağını tahmin ediyorum. Bu konuda çok ciddi bilimsel çalışmalar, teknikler kullanılarak yapılıyor ama bölge çok geniş ve tam olarak taranması bitmedi. Envanterimizde olmayan yeni bir şehitliğimiz ortaya çıkarıldı. Bu şehitliğimizi de kayda aldık.” Bulunan mezar alanlarında, jeofizik radar taramasıyla şehitlik alanının sınırları tespit edilecek. Ardından da bölge,  şüheda kabristanı olarak tescillenecek ve şehitlik olarak düzenlenecek.