Leven Kırca'nın efsanevi açıklaması: Zam Miktarı

Leven Kırca'nın efsanevi açıklaması: Zam Miktarı
Usta sanatçı, hiciv ustası Leven Kırca, ölümünün 6'ncı yıl dönümünde unutulmaz skeçleriyle anıldı.

“Mizah, zayıfın güçlüye karşı silahıdır.” diyen ve bu gücünü de neredeyse çeyrek asırlık programı "Olacak O Kadar" ile ekranlara taşıyan güldürü ustası, tiyatrocu Levent Kırca''nın ölümünün 6''ncı yıl dönümü. Güldürürken düşündüren tiplemeleriyle akıllara kazınan Kırca, kimi zaman bir sarhoşu, kimi zaman ise bir bürokratı canlandırarak hicvin en güzel örneklerini oyunlarıyla aktardı.

Usta sanatçı, ölümünün 6''ncı yıl dönümünde unutulmaz skeçleriyle anıldı. Bu skeçlerden biri olan "Zam Miktarı" sosyal medyada en çok paylaşılan görüntülerinden biri oldu. O günün şartlarının anlatıldığı skeç, günümüzdeki asgari ücret zamlarını akıllara getirdi.

KIRCA''DAN SON MEKTUP

2015''te karaciğer kanserine yakalanan Kırca, tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 12 Ekim 2015 gecesi saat 02.40’ta hayatını kaybetti.  Usta sanatçı son mektubunda "Dik durun... Adil olun, sabırlı olun. Daha iyi bir dünyada görüşmek ümidiyle. Atatürk''le kalın, cumhuriyetle kalın, hoşça kalın" sözleriyle sevenlerine veda etmişti.

Levent Kırca''nın ölümünden iki gün önce ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ aldığı törene hastaneden yazıp gönderdiği mektupta şöyle:

1974’te TRT ile girdim hayatınıza. O günden bu yana bayağı bir zamanınızı aldım. 41 yıl… Teşekkür ederim size, anılarınızda bana yer açtığınız için. İki kardeş bir çorap yüzünden kavga edebilirler. Ama komşunun çocuğu sorun çıkardığında iki kardeş birlik olur. Hacısı, ateisti takımı gol attığında sarılır, ağlarlar. Düşman ülke sana savaş açtığında ülke birlik olur…

Toprağım dediğin adamın her işine koşarsın. Memlekette yüzünü bile görmek istemediğin, başka şehirde canın, memleketlin olur. Toprak aynı toprak, biraz tozlu, biraz killi. Su aynı su, biraz berrak, biraz kireçli. İnsan olarak birbirimizi sahiplenmek, birleşebilmek için uzaylıların dünyayı istila etmesi mi gerekir?

Güzellikler paylaştıkça değerlenir, kötülükler çoğaldıkça kanıksanır. Güzel şeyler paylaşabildiysek sizinle, ne mutlu bana. Dik durun… Adil olun, sabırlı olun, enerjinizin sirayet etmesine müsaade edin.

Daha iyi bir dünyada görüşmek ümidiyle. Atatürk’le kalın, cumhuriyetle kalın, hoşça kalın.