Liderler, Kudüs kararını nasıl değerlendirdi?

Liderler, Kudüs kararını nasıl değerlendirdi?
Kudüs tasarısının BM Genel Kurulunda kabulüne ilişkin liderlerden açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Kudüs tasarısının 9'a karşı 128 oyla kabul edilmesine ilişkin, "Kudüs konusunda BM Genel Kuruluna sunulan karar tasarısının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"TEK YANLI KARARLAR ASLA KABUL GÖRMEYECEKTİR"

Başbakan Binali Yıldırım, "BM Genel Kurulunun Kudüs konusunda büyük çoğunlukla aldığı karar memnuniyet vericidir. Bu karar Kudüs için, barış çabaları için bölgedeki yeni bir fırsat doğurmuştur." dedi.

Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Gözdağı ve tehditler ile ülkelerin iradelerini etki altına alma gayretleri BM Genel Kurulundan çıkan bu kararla başarısızlığa uğramıştır. Güçlünün değil, haklının güçlü olduğunu BM bütün dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Oylama, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'i başkenti ilan etme kararının uluslararası hukuku ve ilgili BM Kararlarını çiğnediğini, insanlık vicdanın ezici çoğunluğuna ters bir karar olduğunu inkar edilemeyecek şekilde teyit etmiştir. Bu karar gösteriyor ki üç semavi din için de kutsal olan Kudüs ile ilgili alınan tek yanlı kararlar asla kabul görmeyecektir."

"Filistin meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadan, bölgesel ve küresel ölçekte kalıcı barış ve istikrardan söz edilemeyeceğine" dikkati çeken Yıldırım, "Türkiye her zaman Filistinli kardeşlerinin, ezilenin, adaletin, insanlığın ve Kudüs'ün yanında olacaktır." ifadesine yer verdi.

"ORTADOĞU DAHA FAZLA GERGİNLİK KALDIRMAZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kudüs tasarısının ABD'nin tehditlerine rağmen BM Genel Kurulunda kabul edilmesine ilişkin, "Kan ve gözyaşının hakim olduğu Ortadoğu daha fazla gerginliği kaldıramaz. BM Genel Kurulunda alınan Kudüs kararı, Ortadoğu'nun huzuru ve dünya barışı için atılmış önemli bir adımdır." değerlendirmesinde bulundu.

"BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylama ile Trump'ın Kudüs ile ilgili almış olduğu kararın yanlışlığı ezici bir çoğunlukla tescil edilmiştir. İsrail ve ABD’nin bu yanlıştan bir an önce dönmesini bekliyoruz" dedi. 

"ABD'NİN OYUNU FİİLEN BOZULMUŞTUR"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli,  Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 128 ülkenin bayraklaşan iradesinin Kudüs'ün tarihi statüsünü, manevi haklarını teyit ve tescil ettiğini belirterek, "Bu, çok önemli bir kazanım, takdir, tebrik ve alkışa layık bir gelişmedir. ABD-İsrail ortaklığının hukuk tanımaz ilkel yüzü, insan ve inanç haklarına kasteden zalim yönü güçlü bir çoğunlukla, kararlı bir duruş ve duyuşla uluslararası toplum nezdinde deşifre edilmiştir. Bundan son derece memnun ve mesut olunmalıdır." ifadelerine yer verdi. 

Türkiye’nin öncülüğünde Birleşmiş Milletler Genel Kurul gündemine gelen Kudüs tasarısını 128 ülkenin kabul etmesi ABD’nin ipliğini pazara çıkarmış, ilk kıblemiz üzerinde oynadığı oyunu fiilen bozmuştur.

İlgili Haberler