Masum sanılan kulak çubuğundaki sinsi tehlike. Odyolog Seda Başkurt açıkladı

Masum sanılan kulak çubuğundaki sinsi tehlike. Odyolog Seda Başkurt açıkladı
Odyolog Seda Başkurt, özellikle duştan sonra sıklıkla kullanılan kulak çubuklarındaki tehlikeye dikkat çekti. Başkurt, “Kepçesinin kıvrımlarını temizlemek için kullanılabilecek olan pamuklu çubuklar, yanlış kullanımlar sonucunda kulak zarına zarar verebiliyor” dedi.

Masum sanılan kulak çubuğundaki sinsi tehlike. Odyolog Seda Başkurt açıkladı

Ünlü model Tuba Altıntop, geçtiğimiz günlerde kulak çubuğunun kulak zarını patlaması nedeniyle acil olarak ameliyata alınmıştı. Altıntop’un yaşadığı talihsizliğin ardından, kulak çubuğundaki tehlike de bir kez daha gündeme geldi.

Milliyet’te yer alan habere göre Odyolog Seda Başkurt, kulak çubuklarının neden olduğu tehlikeler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Özellikle duştan sonra sıklıkla kullanılan kulak çubuklarının, sağlığı tehlikeye attığı belirtildi. Odyolog Seda Başkurt, kulak çubuğunun saçtığı tehlikeler hakkında şunları söyledi:

Halk arasında bilinen adıyla kulak kiri kulak kanalında bulunan yağ bezlerinin salgıladığı bir sıvı olup kulağın nemlenmesini ve dış etkenlerden korunmasını sağlar. Bilinenin aksine kulaklarda oluşan kir kulağın doğal dengesini sağlayıp, bakteri oluşumunu engellemektedir.

“DOĞAL ŞEKİLDE DIŞARI ATILMASINI ENGELLEYEBİLİR”

Herkesin kulağında oluşan kirin yoğunluğu, rengi farklı olmakla birlikte uzun süre kulaklık kullanımı, kulakta kir oluşumunu arttırıp oluşan kirin doğal bir şekilde dışarı atılmasını engelleyebilmektedir. Kulakta oluşan kir, dış kulak yolunda ve genellikle zardan uzakta oluşmaktadır. Kulağınızda oluşan kiri evde kendiniz temizlemeye kalktığınızda kulak zarına itebilirsiniz.

“UZUN SÜRE GERÇEKLEŞTİRİLMEMELİ”

“Duş sonrası kulak kepçesini ve kıvrımlarınızı kurulamak yeterlidir. Pamuklu çubuk, kulak mumu gibi kulak zarına zarar verecek ve kulağın doğal dengesini bozacak müdahalelerden kaçınılması gerekmektedir.”

Kulak kiri; işitme cihazı kullanan hastaların, kulak zarı görünmeyecek kadar büyük olduğu durumlarda kulak kalıbı alınmadan ve işitme testi yaptırmadan önce kulak burun boğaz doktoru tarafından temizlenir.