Mavi Marmara mağdurları AİHM’e gidecek

Mavi Marmara mağdurları AİHM’e gidecek
Uluslararası sularda 10 Türk vatandaşını şehit eden İsrail'in yargılandığı dava iki ülke arasında yapılan anlaşma sonucunda düşürüldü. Büyük tepkilere neden olan davanın düşürülmesinin ardından yeni bir süreç başladı.

İlk olarak temyize gidilecek. Buradan da bir sonuç çıkmasından çok ümitli olmayan mağdur avukatları önlerinde uzun bir sürecin olduğunu söylüyor. İşte bundan sonra olacaklar...

Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin uluslararası sularda gerçekleştirdiği ve 10 kişinin şehit edildiği saldırıya ilişkin dava 15. duruşmada düştü. Mahkeme aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi’nin de yer aldığı dört sanığın yargılandığı davanın düşürülmesine, sanıklar hakkında yakalama kararının kaldırılmasına hükmetti. Kararın ardından Mavi Marmara’da da bulunan ve aynı zamanda mağdurların avukatlarından biri olan Gülden Sönmez, henüz her şeyin bitmediğini söyledi. Karar ile İlgili temyiz sürecinin başlayacağını belirten Sönmez, ”Orada da sonuç alamazsak devam etmek isteyen mağdurlar ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız. Mücadelemiz devam edecek” dedi.

İsrail’in Türk hükümeti ile yaptığı anlaşma gereği Adalet Bakanlığı’na şehit yakınlarına ödenmek üzere yatırdığı 20 milyon doların akıbetine ilişkin soruya ise Sönmez, ”Henüz o konuyla ilgili hiçbir gelişme yok. Her iki taraftan da bir girişim olmadı. Bakanlıktan da bu konuyla ilgili aranmadık. Zaten şehit yakınları para ile ilgili hiçbir şey duymak istemiyorlar. Onlar adaletin yerini bulmasını ve suçluların cezalandırılmasını istiyorlardı” dedi.

Çağlayan Adliyesindeki 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonunda oy birliğiyle verilen kararda, “İsrail devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın 4. maddesinin 2. cümlesiyle ‘Her halükarda bu anlaşma İsrail’in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesi ile ilgili olarak, kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye’de yapılmış ve yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır’ hükmü dikkate alındığında kovuşturmaya engel şart getirildiği ve bu şartın gerçekleşmeyeceği anlaşıldığından mahkememizde görülmekte olan bu kamu davasının düşürülmesine” hükmedildiği belirtilmişti. Kararın açıklanmasının ardından salonda gerginlik yaşanmış mağdur avukatları “Böyle yargılama olmaz” diyerek cübbelerini çıkararak salonu terk etmişti. Salona çevik kuvvet polisinin çağrılmasının ardından slogan atan müştekiler, tekbir getirip salonu terk etmişti.  Karar sonrası avukat ve duruşmayı izlemeye gelenler İstanbul Adalet Sarayı içinde kararı protesto etmişti.

İlgili Haberler