Devlet Bahçeli'nin gizli planı ortaya çıktı! Meclis'e getirilen teklifte dikkat çeken detay

Devlet Bahçeli'nin gizli planı ortaya çıktı! Meclis'e getirilen teklifte dikkat çeken detay
AKP ve MHP'nin seçim kanunundaki değişikliği öngören kanun teklifinde dikkat çeken maddeler yer aldı.

Gerçek Gündem''de yer alan habere göre Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi yaklaşık iki yıl üzerinde çalıştıkları seçim kanunundaki değişikliği iki gün önce hem kamuoyuna açıkladı hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. Birçok araştırmacının ortak görüşü ise değişikliklerin küçük partilerin aleyhine, özellikle Milliyetçi Hareket Partisi’nin lehine olduğu yönünde…

2018’deki seçimlerde, ittifaklara izin veren seçim kanunundaki düzenleme, MHP’nin milletvekili kaybına uğramasına yol açtı. Türkiye genelinde olmasa da belli illerde rakiplerine göre çok daha oy birikimi olan MHP’nin aylardır ısrar ettiği düzenleme ile geçmişteki milletvekili kaybını telafi etmeye çalıştığı anlaşıldı.

MHP DAHA FAZLA OY ALDIĞI HALDE TRABZON’DA İYİ PARTİ’YE KASTAMONU’DA CHP’YE VEKİL KAPTIRDI

Son genel seçim sonuçlarına il il bakıldığında bu tablo çok  daha belirgin bir hale geliyor. Milliyetçi Hareket Partisi’nin Doğu Karadeniz’de güçlü olduğu illerin başında Trabzon geliyor. 2018’de, MHP 69 bin oy aldığı halde, milletvekilliğini 58 bin oy alan İYİ Parti’ye kaptırdı. Çünkü o seçimde ittifak oyları sayıldığında, milletvekili dağılımında CHP ve Saadet Partisi’nin de oylarını alan İYİ Parti listesinden aday olan ve seçilen Hüseyin Örs  Ankara’nın yolunu tutarken MHP’nin birinci sıra adayı Nihat Birinci seçilemedi.

Benzer bir tablo MHP için Batı Karadeniz’de de yaşandı. Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı Kastamonu’da, CHP’den 12 binden fazla oy aldığı halde milletvekilliğini İYİ Parti’den gelen 23 bin oyla ana muhalefet partisine kaptırdı.

Öte yandan dikkat çeken bir benzer tablo da Samsun’da oluştu. İttifak içinde alınan oylar hesaplandığı için MHP burada da bir milletvekilini Cumhur İttifakı’ndaki ortağı AKP’ye kaptırdı.

NEVŞEHİR VE NİĞDE’DE DAHA FAZLA OY ALAN MHP VEKİLLERİNİ CHP’YE KAPTIRMIŞTI

MHP’nin tarihsel olarak güçlü olduğu bir başka bölge ise MHP üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan gazeteci-yazar Kemal Can’ın ‘‘Selçuklu coğrafyası’’ olarak tarif ettiği İç Anadolu ve Batı Ege’de yer alan iller. 2018’deki seçimlerde, Devlet Bahçeli’nin partisi burada da oy sayısına rağmen milletvekili dağılımından kaynaklı bozguna uğradı.

Niğde’de, CHP’den yaklaşık bin 300 oy daha fazla alan MHP, İYİ Parti’den gelen oylar nedeniyle milletvekilliğini Kastamonu’da olduğu gibi ana muhalefet partisine kaptırdı. Niğde’ye komşu Nevşehir’de de benzer süreç tekrarlandı.

34 bin 116 oy alan MHP, eğer önceki gün Meclis’e sunulan düzenleme geçerli olsaydı bir milletvekilliği kazanacaktı ama İYİ Parti’nin ittifak içinde sayılan 11 bin oyununun da katkısıyla 31 bin 703 oy alan CHP’nin birinci sıra adayı Ömer Fethi Güner’i TBMM sıralarına oturdu.

Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de de partisi aynı kabusu yaşadı. CHP ve İYİ Parti’nin toplam oylarından daha fazla oy alan MHP ikinci vekilliği Millet İttifakı’ndaki ortağını kıl payı geçen CHP’ye bırakmış oldu.

Yani 2018 seçimlerinde yaşananlar da göz önüne alındığında, AKP ve MHP’nin sunduğu seçim yasasındaki değişikliği öngören kanun teklifindeki maddeler Cumhur İttifakı’nın küçük ortağının “ince hesabını” ortaya çıkardı.

İlgili Haberler