“Menbiç mutlaka önce ele geçirilmelidir”

“Menbiç mutlaka önce ele geçirilmelidir”
TESUD Başkanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş “İdlib'i değerlendirmesi gerekir Türkiye'nin, Lazkiye'ye çıkamaz. ABD'yi de Menbiç konusunda ikna edersiniz, Menbiç bölgesini de Ruslardan önce ele geçirirseniz hâkimiyeti alır Türkiye” dedi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Türkiye ile ABD arasında ne gibi bir anlaşmaya varılacağının belli olmaması nedeniyle ABD'nin çekilmesinin uzadığını kaydetti. ABD ve Rusya'nın yapılacak anlaşmada Türkiye'nin tavrını beklediğini bildiren Karakuş, şöyle devam etti: "Türkiye burada ABD'nin ortaya sıkışmış durumunu iyi değerlendirmesi gerekiyor. ABD çekilmiş gibi görünecek ama muhakkak ki ihtiyat kuvvetleri kalacak. Onların kıyafet kullanma zorunluluğu da yok. Blackwater gibi güvenlikli şirketleri elemanlarını bırakabilir. Zaten bu kuruluşları ABD'li askerler kuruyor ve özel ekipleri eğitiyorlar bu işler için. Güvenli bölge deniz mili esas alınarak yapılmalı. 35 kilometre derinliğinde 450 kilometre uzunluğu var. Az bir arazi değil. Bu bölgenin denetiminin tamamının Türkiye'ye ait olması gerekir. Onların desteklediği nüfusun sadece masum olanını tutmamanız gerekir. Bunun dışında başka bir ölçü olamaz. ABD ile bu şekilde anlaşmamız gerekir. Onun dışında bir şey söz konusu olamaz. O bölgede genelde Kürtlerin nüfusu Suriye'de 1 milyon civarındaydı zaten. Irak'taki gibi değil. Bu nedenle bunu Türkiye'nin iyi kullanması gerekir."

"Bu bölgenin denize bağlanmaması için çalışılması gerekir" diyen Karakuş, "Bunun nedeni yani güvenli bölgenin denize bağlanmasının isteği ABD'nin bu bölgenin Rusya'nın denetimi altına geçmesi korkusu ile ortaya çıkıyor" dedi. Karakuş, şöyle devam etti: "PKK'yı Rusya'ya kaptırırsa, Rusya çıkaracak gibi bir noktaya gelebilir. Bu nedenle de İdlib çok önemli. İdlib Rusya ve Suriye için takozdur. İdlib'dekiler Türkiye'ye de yakındır, bunu da unutmamak gerekir. Gönlü Türkiye'ye yakındır. İdlib'i değerlendirmesi gerekir Türkiye'nin, Lazkiye'ye çıkamaz. ABD'yi de Menbiç konusunda ikna edersiniz, Menbiç bölgesini de Ruslardan önce ele geçirirseniz hâkimiyeti alır Türkiye. ABD Rusya'nın eline geçeceğine Türkiye'nin eline geçsin mantığı güdüyor. Güvenlikli bölgenin güneyinde benim istediklerimi yapıp, Kuzey Irak ile bağlantılarını devam ettirsinler istiyor. ABD'nin daha mutedil şekilde bölgede bulunmasını sağlayacak."

Erdoğan Karakuş, ileride ne olacağının da bizim başarımıza bağlı olduğunu ifade ederek, "Güvenli bölgede istediği ortamı yaratırsa Türkiye, halkın da sevgisini kazanırsa istediğini alır. Türkiye'deki 1 milyon insanı gönderirseniz bu önemli. Kıbrıs'ın iki katı büyüklüğünde bir araziyi kontrol altına almış olacaksınız. Bir yerde de tampon koymuş oluyorsunuz, PKK'nın güneyden ilişkisini de kesiyorsunuz Türkiye ile. Hiçbir ülke Türkiye ile kara gücü ve hava gücü açısından karşı karşıya gelmek istemiyor" dedi.