Meğer mercimek ne kadar yararlıymış!

Meğer mercimek ne kadar yararlıymış!
Sağlığa olan faydaları saymakla bitmeyen mercimeği tüketmek için birçok neden varmış meğer! İşte mercimeğin bilinmeyen faydaları.

KAN ŞEKERİ DÜZEYLERİNİ DÜŞÜRÜR

Kan şekeri seviyenizi yönetmeye çalışıyorsanız, mercimeklerdeki polifenoller yardımcı olabilir. Bir çalışma, mercimek tüketmenin düzenli olarak kan şekerini düşürdüğünü buldu. Araştırmacılar, bu yararın yalnızca mercimeklerdeki karbonhidrat, protein veya yağ içeriğinden ve aslında içlerindeki polifenollerden (antioksidanlar) kaynaklandığından emin olsa da, bunun arkasındaki kesin mekanizma belirsizdir.

SİNDİRİME YARDIMCI OLUYOR

Eğer mideniz zayıfsa ve sürekli sindirim sorunları yaşıyorsanız, diyetinize mercimek eklemek yardımcı olabilir. Bir fincan, dışkınıza hacim katan ve geçişini kolaylaştıran 15.6 g lif sunar. 16Bunu yaparken kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerinizi düzenli tutar.

KALBİ KORUYOR

Diyetinize mercimek dahil etmek kalp hastalıklarını önleyebilir. Çalışmalar, bunları genel olarak düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirmiştir. Yaklaşık 248 kilolu insan üzerinde 8 hafta boyunca yürütülen böyle bir çalışma, her gün üçte bir fincan (60 gram) mercimek yemenin “iyi” HDL kolesterol düzeylerini artırdığını ve “kötü” LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini önemli ölçüde azalttığını buldu. Buna ek olarak, mercimek tansiyonunuzu da düşürebilir. Bir çalışma, mercimek yiyen sıçanların, bezelye, nohut veya fasulye verilen sıçanların aksine, kan basıncında daha fazla düşüş olduğunu ortaya koydu. Buna ek olarak, mercimek içindeki proteinler, vücutta anjiyotensin I dönüştürücü enzim (ACE) adı verilen ve normalde kan damarı daralmasını tetikleyen ve dolayısıyla kan basıncınızı artıran bir maddeyi bloke edebilir. Son olarak, aşırı kilolu veya obez olmak da kalp hastalığı riskinizi artırır. Ancak mercimek çok doyurucu olduğu için genel kalori alımınızı düşürür ve kalbinizi sağlıklı tutar.

PROTEİN KAYNAĞI


Protein, dokuları inşa etmek ve onarmak için olduğu kadar enzimler, hormonlar ve diğer vücut kimyasallarını yapmak için de gereklidir. Protein aynı zamanda kemiklerin, kasların, kıkırdakların, cildin ve kanın yapı taşıdır. Buna ayak uydurmak, bu nedenle, gereklidir. Bir fincan mercimek, 17.86 g makro besin sağlar. Bu onu vejetaryenler ve veganlar için iyi bir protein kaynağı yapar. Bununla birlikte, mercimeklerin onları et ve yumurta gibi eksiksiz bir protein haline getirmek için 9 amino asidin tümüne sahip olmadığını belirtmek önemlidir.

HAMİLELİKLE İLGİLİ KOMPLİKASYONLARI ÖNLER
 

Folat hamile kadınlar için önemli bir besindir. Doğuştan gelen engelleri önlemek için kritik olarak kabul edilir. Aslında, gerekli folat alımına ayak uydurmanın, hamilelikten en az bir yıl önce tüketilmesi durumunda erken doğum şansını %50 veya daha fazla azalttığı gösterilmiştir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), kadınların doğurgan oldukları yıllarda her gün 400 mikrogram (mcg) folik asit tüketmelerini ve bir fincan mercimek, bir gün için gerekli olan folat ihtiyacının neredeyse %90’ını karşılamasını önermektedir.

TİROİD SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR

Tiroid bozuklukları teşhisi konduysa, mercimek stoklayın. Bir fincan porsiyon, önerilen günlük alımınızın %19.56’sını oluşturan 0.978 mg manganez sunar. Bu besin, enzimlerin vücudunuzda düzgün çalışmasına ve çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca, tiroid bezinin normal çalışması için gerekli olan ve iştahınızı, metabolizmanızı, kilonuzu ve organ verimliliğini korumanıza yardımcı olan hayati bir hormon olan tiroksin üretiminde de rol oynar. Diyetinize mercimek eklemek tiroid hormonlarınızı yönetmenize yardımcı olabilir.

EPİLEPTİK NÖBETLERİNİ DÜŞÜREBİLİR


35 yaş üstü yetişkinlerde epilepsinin önde gelen nedeni, beyninize giden kan akışının azalmasından kaynaklanan felçtir. Manganezin damarları genişlettiği ve kanı beyin gibi dokulara verimli bir şekilde taşıdığı ve buna karşılık inme ve epileptik nöbet riskini azalttığı bilinmektedir. Buna ek olarak, vücudun manganez içeriğinin bir kısmı beyinde bulunur ve manganez seviyelerinin nöbet bozukluğu olan bireylerde daha düşük olabileceğini düşündüren birkaç çalışma vardır. Mercimek, bu nedenle, inme ve nöbet vakalarının azalmasına yardımcı olabilir.


KANSER ÖNLEYEBİLİR

Mercimekleri diyetinize dahil etmek kansere yakalanma riskini azaltabilir. Güçlü antioksidan, antienflamatuar ve nöroprotektif etkileri olduğu bilinen prosiyanidin ve flavanoller gibi polifenoller (antioksidanlar) bakımından zengindirler. Bir çalışma, mercimeklerin iltihaplanmayı teşvik eden molekül olan siklooksijenaz-2’nin üretimini engellediğini buldu. Buna ek olarak, bir laboratuvarda test edildiğinde, mercimek içindeki polifenoller, özellikle kanserli cilt hücrelerinde kanser hücresi büyümesini yavaşlattığı gözlemlendi.

İlgili Haberler