Meriç Köyatası büyük sermayenin iktidara karşı gizli gizli konuştuklarını yazdı

Meriç Köyatası büyük sermayenin iktidara karşı gizli gizli konuştuklarını yazdı
Ünlü ekonomist Meriç Köyatası, pandemiye rağmen karlarını arttıran sanayicilerin vergilerinin iktidara yakın müteahhitlere gittiğini belirterek; “Bunu düşündükçe, sanıyorum sadece ben ve benim gibi düşünenler değil, bu sanayi şirketlerinin sahipleri ve ortakları da çıldırıyorlar ve sinirleniyorlardır." dedi...

Gazeteci, ekonomist Meriç Köyatası büyük sanayi şirketleri ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

"VERGİLER 5 MÜTEAHHİDE GİDİYOR"

Sanayicilerin 2020 yılında pandemiye rağmen üretimden satışlarını yüzde 15, karlarını yüzde 55 artırdığına dikkat çeken Köyatası, bu karlardan toplanan vergilerden kat be kat fazlasının iktidara yakın 5 müteahhide gittiğini belirterek; “Bunu düşündükçe, sanıyorum sadece ben ve benim gibi düşünenler değil, bu sanayi şirketlerinin sahipleri ve ortakları da çıldırıyorlar ve sinirleniyorlardır. Ama aradaki fark şu… Bizim gibi düşünenler eleştirileri yüksek sesle dile getiriyor. Bizim sanayiciler korkudan iki çift laf edemiyorlar.” Dedi…

Meriç Köyatası’nın sosyal medyadan paylaştığı açıklamaları şöyle:

"İstanbul Sanayi Odası, 2020 yılında, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketini açıkladı. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu, 2020 yılında pandemiye rağmen üretimden satışlarını yüzde 15, karlarını yüzde 55 artırdı.

2020 yılında ekonominin geneli ve sanayi sektöründe istihdamın düşmesine rağmen 500 büyük sanayi şirketinde istihdamda yüzde 3 yükseliş oldu. Ücretler ise TUİK’in 2020 yılı için açıkladığı yüzde 14.6’lık enflasyon oranı ile at başı gitti yüzde 14.4 arttı. Yüzde 55’lik kara rağmen, işçinin refah payı artmadı ama 2020 yılında istihdamda yaşanan büyük gerilemelere karşılık 500 büyük sanayi şirketinde ücretlerin TUİK enflasyonuna karşı korunması bile önemli bir teselli sayılabilir.

Rakamlara mutlak olarak baktığımızda ilk 500 şirketin 2020 yılı üretimden satışları 1 trilyon 179 milyar lira… 2020 yılı ortalama döviz kurunu kabaca 7 lira alırsak 168 milyar dolar. 2020 yılı milli gelirimizin yaklaşık yüzde 23’ü kadar. Neredeyse Merkez Bankasının buharlaşan döviz rezervi kadar.

Karı ise 143 milyar lira. Yine 2020 yılı ortalama döviz kuruna kabaca baktığımızda 20 milyar dolar. Bu karlardan toplanan vergilerden kat be kat fazlasının 5 müteahhide gittiğini düşündükçe, sanıyorum sadece ben ve benim gibi düşünenler değil, bu sanayi şirketlerinin sahipleri ve ortakları da çıldırıyorlar ve sinirleniyorlardır. Ama aradaki fark şu… Bizim gibi düşünenler eleştirileri yüksek sesle dile getiriyor. Bizim sanayiciler korkudan iki çift laf edemiyorlar."

İlgili Haberler