İşte Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun büyük başarısı

İşte Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun büyük başarısı
Alaattin Aktaş, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun rekor kırdığına dikkat çekti.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu''nun göreve geldiği dönemde dolar kurunun 7.27 düzeyinde olduğunu dile getirip şimdi ise 11 liraya dayandığını söyleyerek rekor kırdığına dikkat çekti.

İşte, Alaattin Aktaş''ın konu ile ilgili o yazısı:

"Kavcıoğlu’nun yüzde 50’lik başarısı!
Durun durun, yüzde 50 deyince hemen aklınıza yüzde 50+1 kavramı gelmesin. Bu yüzde 50, doların hangi zaman aralığında bu düzeyde artış gösterdiğine ilişkin bir oran.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu mart ayında göreve getirildiğinde dolar kuru 7.27 düzeyindeydi. Dün karar öncesi bir ara 11 liraya dayanan dolar, faiz kararının açıklanacağı saatlerde geriledi, açıklamadan sonra yeniden arttı ve gün içinde 11.30''u bile gördü.

Kavcıoğlu göreve getirildiğinden beri sekiz ay geçti. Ve bu sekiz ayda dolar Türk Lirası’na karşı tam yüzde 50 değer kazandı. Bir başka ifadeyle Türk parası dolara karşı üçte bir oranında değer yitirdi.

Bu, kolay kolay kırılacak bir rekor değil!

Zaten Kavcıoğlu göreve getirilince dolar 7.27’den 7.90’a fırladı. Ortada ne faiz indirimi vardı, ne de başka bir karar. Merkez Bankası politikalarına karşı zar zor oluşan güven, bir anda yitirilmişti.

Şahap Kavcıoğlu faize altı ay boyunca dokunmadı. Eylül ayının başında faizin artık aşağı çekilebileceğine dönük mesajlar verilmeye başlandığında dolar 8.30 dolayında salınıyordu. 23 Eylül’e, yani PPK toplantısına gelindiğinde artık kur 8.63 düzeyindeydi ve 1 puanlık faiz indiriminden sonra anında 8.82’ye çıkıldı.

21 Ekim’e geldik; 9.29 düzeyinde bulunan kur bu sefer faiz 2 puan aşağı çekilince 9.60''a tırmandı.

Yokuş aşağı gidiş başlamıştı bir kere. Dünkü karar öncesinde o kadar çok açıklama duyduk ki... İktisat literatürüne girecek yeni teoriler dinledik ve o teorileri hayata geçirmek üzere de diğer ülkelerden ayrışarak faizi aşağı çekmeyi sürdürdük. Bu yılın sondan bir önceki noktası dün kondu ve faiz yüzde 15''e indirildi. Öyle görünüyor ki yılı yüzde 14''lük bir oranla kapatacağız."

İlgili Haberler