VAHŞET

VAHŞET
VAHŞET

Suriye askerini koyun gibi boğazladılar!

Suriye askerini
koyun gibi boğazladılar!
Suriye’de Esad’a karşı savaşan isyancılar, yine kan donduran bir vahşete imza attı. El Kaide bağlantılı “Irak ve Suriye İslam Devleti” adlı örgütün canileri, esir aldıkları bir Suriyeli askeri koyun gibi kestiler. 31 Ağustos’ta Halep yakınlarındaki Kefergan’da meydana gelen olayın fotoğrafları Time dergisinde yayımlandı. Fotoğrafları çeken ancak adının açıklanmasını istemeyen şahıs, “o gün Kefergan’da başı kesilen son 4 kişiyi görüntülediğini” söyledi.



Esad’dan kimyasal uzlaşı koşulu
ABD ve Rusya, Şam’ın kimyasal silahlarını imha planı için çalışmalarını hızlandırırken, Suriye lideri Esad, ABD Başkanı’nın askeri müdahale tehdidinden ve muhalifleri silahlandırmaktan vazgeçmesini istedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Moskova’nın planını kabul ettiğini doğruladı. Ancak Esad, bunun için ABD’nin askeri müdahale tehdidinden vazgeçmesi ve muhalifleri silahlandırmayı sona erdirmesi gerektiğinin altını çizdi. Esad aksi halde planın öngördüğü süreci tamamlamayacaklarını söyledi. Rus Rossiya 24 kanalına konuşan Esad, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne imza attıktan bir ay sonra kimyasal silah depolarını açıklayacağını belirtti. Esad ayrıca, kararında ABD’nin değil Rusya’nın etkili olduğunu vurgulayarak, “ABD’nin tehditleri rol oynamadı” dedi. Suriye, Kimyasal silaha sahip olduğunu kabul eden ve bir askeri müdahaleyi engellemek için Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ni (CWC) onaylayarak, katılım belgesini BM’ye sundu.

Ankara’yı suçladı
Esad, 21 Ağustos’ta başkent Şam yakınlarındaki Guta’da kullanılan kimyasal silahların Türkiye, Suudi Arabistan veya Katar tarafından isyancılara verildiğini iddia etti. Esad, bu üç ülkeyi kimyasal terörle suçladı. Türkiye, Suudi Arabistan ve bir dönem Katar’ın Suriye’deki gerillalara silah verdiğini belirten Esad, “Başta bunlar olmak üzere bir dizi ülkenin bizdeki teröristlere silah desteği verdiğini biliyoruz. Son olarak Şam yakınlarında Guta’da kullanılan kimyasal silahların da saydığım bu üç ülkeden biri tarafından teröristlere teslim edildiğini düşünüyoruz. Lafta kimse silah vermediğini söylüyor, ama biz bunun böyle olmadığını biliyoruz” diye konuştu.

Cenevre’de görüşme
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile yapıcı görüşmeler yaptıklarını ve bu görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Kerry, Lavrov ve BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, Rusya’nın önerdiği Suriye planı ve Cenevre-2 Konferansı sürecini değerlendirmek üzere BM Cenevre Ofisi’nde bir araya geldi. Görüşmeden sonra konuşan Kerry, Bakan Lavrov ile başlayan görüşmelerin dün de devam ettiğini belirterek, “Yapıcı görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler devam ediyor” dedi. Lavrov ile Suriye müzakerelerinin nerede yapılacağı ve bunun nasıl yürütüleceği konularını tartıştıklarını ifade eden Kerry, 28 Eylül’de yapılacak BM Genel Kurulu sırasında New York’ta tekrar bir araya geleceklerini ve Cenevre-2 Konferansı için tarih belirlemeye çalışacaklarını ve Cenevre Konferansı’nın başarılı olabilmesi için Suriye’nin kimyasal silahlardan arındırılması konusunda yapacakları çalışmaların çok önemli olduğuna işaret etti.

ABD’yi korkutan vahşet
Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan ve AKP hükümetinin desteklediği radikal İslamcı teröristler, yine kan dondurucu bir vahşetin faili oldular. El Kaide bağlantılı Irak ve Suriye İslam Devleti adlı İslamcı örgütün canileri, esir aldıkları bir Suriyeli askeri yatırıp, koyun gibi kestiler. 31 Ağustos’ta Halep yakınlarındaki Kefergan kasabasında meydana gelen vahşetin fotoğrafları Amerikan Time dergisi tarafından yayınlandı. Fotoğrafları çeken kişi, kimliğinin açıklanmasını istemedi. Fotoğrafçı, o gün Kefergan’da başı kesilen son 4 kişiyi görüntülediğini söyledi. ABD yönetimi, Suriye’de bir çok dehşet verici cinayet işleyen El Kaide bağlantılı örgütlerden enrdişe duyuyor.