Yaralı "telli turna" tedavi edildi

Yaralı "telli turna" tedavi edildi
Yaralı "telli turna" tedavi edildi

Nesli tükenme tehdidi altında olan yaralı telli turna, YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezinde tedavi edildi

Van'ın Çatak ilçesinde yaralı halde bulunan telli turna, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Merkezinde tedaviye alındı.


Adına türküler yazılan ve bazı inanışlara göre kutsal sayılan telli turna, Çatak ilçesinde avcıların hedefi haline geldi.


İlçedeki vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunduktan sonra Çatak Emniyet Amirliğine teslim edilen telli turna, tedavi için YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi'ne götürüldü.


Telli turnanın tedavisini üstlenen merkez müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, gerekli müdahalede bulundukları turnayı, tamamen sağlığına kavuştuktan sonra doğaya salacaklarını söyledi.


Telli turnaların neslinin koruma altında bulunduğuna dikkati çeken Aslan, Van'ın, göçmen kuşların göç yolu üzerinde olması nedeniyle çok sayıda yabani hayvana ev sahipliği yaptığını belirtti.


Aslan, göç eden hayvanların özellikle bilinçsiz avlanma ve zorlu doğa koşulları nedeniyle yaralandıklarına değinerek, şöyle konuştu:


"Japonya ve Çin gibi ülkelerde bu kuşlar adına yapılan duaların kabul edileceğine inanılır. Bazı inançlara göre de turnalar kutsal sayılır. Bizim kültürümüzde de turnaların ayrı bir yeri vardır. Birçok türküye konu edilmiş olan bu hayvanlar, sevgi, haber, hoşgörü ve barış anlamı taşımaktadır. Ülkemizde bu kuşların sayısının 11'e kadar düştüğünü biliyoruz. Bilinçsizce avlanan vatandaşlardan isteğimiz, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu hayvanlara sahip çıkmaları ve onlara zarar vermemeleridir."