Resulzade, doğumunun 129. yılında anıldı

Resulzade, doğumunun 129. yılında anıldı
Resulzade, doğumunun 129. yılında anıldı

Azerbaycan'da Mehmet Emin Resulzade'nin doğumunun 129. yıl dönümünde köyünde anma töreni düzenlendi

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade, doğumunun 129. yılında anıldı.


Başkent Bakü'de bazı muhalif partiler ve sivil toplum kuruluşları, Resulzade'nin doğum yeri olan ve anıtının bulunduğu Novhanı köyünde anma etkinliği düzenledi.


Müsavat Partisi, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi, Klasik Halk Cephesi Partisi ve başka muhalif partilerin başkan ve temsilcilerinin katıldığı etkinlik, Azerbaycan Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı ve Resulzade'nin anıtına çelenk bırakıldı.


Çok sayıda parti temsilcisinin ellerinde Azerbaycan ve Türkiye bayrakları ile katıldığı etkinlik, parti başkanlarının Mehmet Emin Resulzade ile ilgili konuşmalarıyla devam etti.


Mehmet Emin Resulzade


Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin (1918-1920) kurucularından Mehmet Emin Resulzade, 31 Ocak 1884 yılında Bakü'nün Novhanı köyünde doğdu. Genç yaşında itibaren siyasetle ilgilenen Resulzade, Çarlık rejimi aleyhtarı bazı siyasi parti ve örgütlerde çalışmalar yürüttü, çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazdı.


Çar rejiminin baskıları karşısında 1909'da İran'a giderek burda "İrane-nou" gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Meşrutiyet rejimi feshedilikten sonra, İran'da da baskılarla karşılaşınca Türkiye'ye gitmek zorunda kaldı.


Daha sonra Bakü'ye dönerek Müsavat Partisi'ne üye oldu ve 4 yıl sonra Müsavat Partisi Merkezi Komitesi Başkanlığı'na seçildi. 28 Mayıs 1918'de Milli Azerbaycan Konseyi Başkanı sıfatıyla Feteli Han Hoyski ile doğunun ilk cumhuriyeti Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurulmasını resmen ilan etti. Bolşeviklerin Azerbaycan'ı işgalinin ardından tutuklandı ve Moskova'ya götürüldü. Stalin'in ısrarlarına rağmen sovyetlerle işbirliği yapmayı kabul etmedi ve Sovyetler Birliği'ni terk etti.


Fransa, Finlandiya, Polonya, Almanya ve Türkiye'de yaşayan, "Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez" sözlerinin sahibi Mehmet Emin Resulzade, 6 Mart 1955'de Ankara'da vefat etti ve Cebeci Asri Mezarlığı'nda defnedildi.