Konsolos görünümlü CIA ajanı bombaladı

Konsolos görünümlü CIA ajanı bombaladı
Konsolos görünümlü CIA ajanı bombaladı

Türkiye’deki görevi biten Konsolos görünümlü CIA ajanı Scott Kilner, giderayak bombaladı: Kürtlere siyasi özerklik tanıy

Türkiye’deki görevi biten Konsolos görünümlü CIA ajanı  Scott Kilner, giderayak bombaladı:  Kürtlere siyasi özerklik tanıyın, anadildeki haklarını verin, milliyetçiliğin ülke yapısından uzaklaşın.

 

ABD’nin İstanbul Başkonsolusu Scott Kilner, üç yıldır devam ettiği görevine veda ederek ülkesine dönerken, Türkiye’ye yönelik sert eleştirilerde bulundu. Hürriyet’e verdiği röportajında Türkiye’nin merkeziyetçi yapıdan uzaklaşması gerektiğini söyleyen konsolos görünümlü CIA ajanı Kilner, şunları kaydetti: “Türkiye’nin kurulduğu tarih bağlamında düşünüldüğünde neden çok merkeziyetçi bir sistemin kurulduğunu anlıyorum. Türkiye o zamanlar birliğinden endişe duyan bir ülkeydi. Ancak bu, yıllar önceydi. Bugün artık Türk milliyetçiliğinin ülkenin yapısına derin bir şekilde işlenmiş olduğunu düşünüyorum. Artık pek çok anlamda bu aşırı merkeziyetçi yapıdan biraz uzaklaşmanın vakti geldi. Türkiye farklılıklar barındıran bir ülke. Bu siyasi ve idari yetkinin yerelde dağıtılmasıyla yapılabilir. Bütün bunlar biraz siyasi risk alınmasını ve geçmişin hayaletlerinin kovulmasını gerektirecek. Zaten Başbakan Tayyip Erdoğan bir siyasi risk almış durumda. Umarım bu sürecin başarısı için daha çok bastırırlar.”

 


Komplo teorisi
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Mısır’daki darbenin arkasında İsrail’in olduğuna ilişkin açıklamalarını değerlendiren Kilner, “Türk Başbakanı’nın bu açıklamasından memnun olmadık” diyerek şunları kaydetti: “Benim Türkiye’de daha az olmasını gerçekten temenni ettiğim şey komplo teorilerine yönelik bu ilgi. Bu hiç de sağlıklı değil. Komplo teorileri sizi hiçbir yere götürmez. Çoğu zaman ya kendi mesuliyetlerinizin ötelenmesinden doğar ya da entelektüel tembellik işaretidir. Bu çılgın hikâyelere inanmak ne Türk gazeteciliğine ne de siyasetçilerine fayda sağlamaz. Şunu da söylemem lazım; 5 yıl önce Tzipi Livni ile Bernard Henri Levy arasındaki diyaloğun İsrail’in askeri müdahalenin arkasında olduğunu ortaya koyduğunu iddia etmenin ciddiye alınacak tarafı yok. Bu konularda, gelin ciddi tartışmalar yapalım, böyle komplolara dayalı tartışmalar yapmayalım.”

 


Dilinize dikkat edin
Konsolos Kilner, faiz lobisine ilişkin açıklamaların kendisinde, Türkiye’de Yahudi karşıtlığı eğilimini beslediğine yönelik kaygı yarattığını belirtti. Kilner bu konuda şunları söyledi: “Birkaç tane doğrudan Yahudi karşıtlığı olarak algılanabilecek açıklama oldu. Çoğu zaman bunlar kinayeli biçimde tarihsel olarak Yahudi karşıtlığıyla bağdaştırılan bazı ifadelerin kullanılması şeklinde oldu. Bilinçli ya da değil, faiz lobisi bunlardan biri olarak düşünülebilir. Başkaları da var. Görebildiğim kadarıyla bu tür kavramlar genelde İsrail’in siyasi çizgisini eleştirmek için kullanılıyor. İsrail’in bölge politikaları üzerine çok şey söyleyebilirsiniz ama kullandığınız dile çok dikkat etmelisiniz. Amacınız İsrail devletinin politikasını eleştirmek iken Yahudilerden bahsetmeye başlarsanız bu, dünyanın epey geniş bölümünde başka bir anlama gelir. Eğer Yahudi karşıtlığına dair sinyaller göndermeye başlarsanız, başka insanlar bunu uç şeyler yapmak adına yeşil ışık olarak algılayabilir. Ne yazık ki, Türkiye’nin geçmişinde bu tür üzüntü veren olaylar var.”

 

“El Kaide ciddi bir sorun”

El Kaide örgütünün Türkiye için ciddi bir sorun olduğunu belirten konsolos Scott Kilner, “Ben Suriye’de El Kaide riski görüyorum. Suriye’deki varlıkları çok net ve zaman zaman girip çıkıyorlar. Giriş-çıkış için yollardan biri de Türkiye’den geçmek. O nedenle de El Kaide Suriye bağlamında gerçek bir sorundur” dedi. Scott Kilner, ABD’nin Suriye’ye müdahale konusundaki görüşlerini anlatırken de şunları söyledi: “Başkan Obama haklı olarak dikkatli davranıyor. Tekrar hatırlatmak isterim ki henüz bir karar alınmış değil. İşaretler ortada ama henüz bir karar yok. Bende derin izler bırakan Afganistan’daki görevim sırasında hep şunu gördüm; sıcak bir çatışma başlattığınız andan itibaren ’beklenmedik sonuçlar yasası’ güçlü şekilde devreye girer. En mantıklı stratejik plana da sahip olabilirsiniz ama olaylar gelişmeye başladığında daima tahmin etmediğiniz şeyler olur. Bu tür kararlar ciddiyet içinde verilmeli.”

 


Kürtler ayrılmak istemiyor
“Güneydoğu’daki Kürtlerin önemli çoğunluğunun, tam demokratik bir Türkiye’nin vatandaşı olarak kalmaktan son derece memnun olacağını, buna hazır olduklarını düşünüyorum” diyen Kilner şunları kaydetti: “Belki az sayıdaki uçlarda olan kimseler ayrılıktan bahsediyor olabilir ama çoğunluğun bunun peşinde olduğuna inanmıyorum. Daha geniş kültürel haklar ve bir ölçüde siyasi özerklik istiyorlar. Anadildeki haklarının verildiği daha demokratik ve daha az merkeziyetçi bir Türkiye istiyorlar” dedi.

 

Küstah konsolosa CHP ve MHP’den sert tepki

Türkiye’de görev süresi dolan ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Scott Kilner’in giderayak “merkeziyetçilikten vazgeçin” çağrısı yapmasına CHP ve MHP’den sert tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Kilner’in yerelleşme olarak ifade edilebilecek sözlerinin Türkiye’yi etnik yapılara bölmek dışında hiçbir sonuç yaratmayacağını belirtti. ABD’nin Irak ve Suriye’de yaptıklarından ders alınması gerektiğini vurgulayan Tezcan şöyle konuştu: “ABD’lilerin Irak’ı ve devamında Suriye’de yaptıklarını ve ülkeleri ne hale getirdiklerini yaşayarak gördük. ABD kendi çıkarları söz konusu olduğu zaman her şeyi yapıyor. Kendi çıkarları için bugün Orta Doğu’da mikro milliyetçiliği yerelleşme olarak sunuyor. ABD’nin siyasal projesinin Türkiye’ye hiçbir fayda getirmeyeceği ortada. Türkiye’nin çıkarları, çağdaşlaşması, demokratikleşmesi Atatürk Milliyetçiliği ve ulus devlet bütünlüğü içeresinde olacaktır. Türkiye’nin kendi iç barışını sağlaması da yine ulus devlet anlayışından geçmektedir. Bunu basit bir mikro milliyetçilik problemi olarak görmek mümkün değildir. Çözüm siyasal birliktedir, Atatürk milliyetçiliğindedir.”

 


İç işlerimize karışmasın
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, konsolos Kilner’in sözlerine “haddini bilsin” diyerek tepki gösterdi. Şandır, “Kilner’in sözleri, Türkiye’nin iç idaresine, iç yönetimine bir müdahaledir. Kabul edilmesi mümkün değildir” dedi. MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise “Öncelikle özerk bölgeler meydana getirmek istiyorlar. Bunun için adımlar atıldı” diye konuştu. Halaçoğlu, şöyle dedi: “Büyükşehir Yasası, Anadilde savunuma, Kamuda Türkçe’nin dışında başka dilin kullanılması, Kürt televizyonunun kurulması, PKK ile barış süreci adı altında sürecin başlatılması. Tüm bunları düşündüğünüzde ABD konsolosunun söyledikleri bilinmeyen şeyler değil. Türkiye’nin aleyhine gelişen bir süreç var. Başbakan bunu bilerek yapıyor mu, yapmıyor mu, mesele bu.”