Özerklik kutlaması

Özerklik kutlaması
İmralı canisinin talimatıyla seçimi referanduma çeviren BDP, "özerklik" hazırlıklarına başladı.10 il, 66 ilçe ve 23 belde kazanan siyasi uzantıyandaşları gece boyunca 'zafer' çığlıkları attı!

Özerklik kutlaması

Yerel seçimlerde 3'ü büyükşehir olmak üzere 10 il, 66 ilçe ve 23 beldeyi kazanan BDP, yarıştan "en karlı parti" olarak çıkıp, "kanton" hazırlıklarına başladı

Genel seçim havasında geçen 30 Mart yerel seçiminin tek galibi, Kürt hareketinin "demokratik özerklik" talebini "referandum" niteliğinde onaylattığı BDP oldu. BDP, bölgede 3'ü büyükşehir olmak üzere 10 il, 66 ilçe ve 23 beldeyi kazanarak istediğini aldı. AKP, tüm yolsuzluk ve rüşvet skandallarına rağmen oy oranını artırıp, CHP ve MHP de istediği patlamayı yapamayınca, iş "özerklik" ilanına kaldı. PKK elebaşı Sabri Ok, Diyarbakır, Van, Mardin ve Şanlıurfa'yı alırlarsa "kanton" kuracaklarını açıklamıştı.

Bir mevzi daha
BDP, Diyarbakır'da büyükşehirde yüzde 54lük oy oranıyla birinci parti olurken, AKP'ye 20 puan fark atıp, kentin 15 ilçesinde de birinciliğini ilan etti. Van'da yüzde 52'lik oy oranıyla kazanırken, burada da 12 ilçede belediyeleri aldı. Bitlis'te ise BDP ilk kez yerel yönetimi ele geçirdi. Yüzde 44 gibi rekor seviyede oy alan BDP, Hizan, Mutki, Güroymak ve Ahlat belediyelerini kazandı. Mardin'de de beklenen oldu ve Büyükşehir Belediyesi'ni siyasi yasaklı olduğu için seçimlere bağımsız aday olarak katılan Ahmet Türk'ün kazanmasıyla ayrılıkçı düşünce bir mevzi daha kazanmış oldu.

BDP, Erzurum'da da ilk kez dört ilçede birden yerel yönetimi kazandı. Karayazı, Tekman, Hınıs, Karaçoban ilçelerini alan BDP, Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde de birinci parti oldu. Şırnak'ta yüzde 60'a yakın oy alan BDP, Güçlükonak dışındaki tüm ilçeleri alarak yeni bir rekor kırdı. Hakkari ise geleneğini sürdürerek tulum çıkardı ve tüm belediyeleri BDP aldı. Ağrı'da ise çekişmeli bir seçim sonucunda BDP kazandı. Merkez ilçenin yanı sıra Diyadin, Doğubeyazıt ve Tutak'da da BDP galip geldi. Batman'da BDP yüzde 56'lık bir oy alırken Beşiri ve Gercüş ilçeleri de BDP'de kaldı. Siirt merkez, Baykan ve Eruh ilçelerinde de BDP'ye yarıdan fazla oy çıktı. Tunceli'de BDP merkez ilçede aldığı en yüksek oy oranıyla yerel yönetimi aldı.

Batıya yöneliş
Yüzde 42.5 oy alan BDP, ilçelerde ise Mazgirt'i çok küçük bir farkla kaybetti. Urfa'da BDP Suruç, Viranşehir, Bozova ve Halfeti'de seçimi kazanırken, Ceylanpınar'da ise az bir farkla kaybetti. Muş'da ise Malazgirt, Varto ve Bulanık BDP'nin oldu. Kars'ta ise Digor'da BDP eşbaşkanları seçildi. Türkiye'nin batısında BDP'nin kazandığı tek merkez ise Mersin'in Akdeniz ilçesi oldu. Son derece çekilmeli geçen seçimlerin sonunda BDP, 170 oy farkla galip geldi. 5 yıldır BDP yönetiminde olan Iğdır'da BDP 18 bin 200 oy alırken, MHP ise 17 bin oyda kaldı. Yine Iğdır'ın Tuzluca ilçesi ile Hoşhaber beldesini de BDP adayı kazandı.

Demirtaş: Keskin  kamplaşma var

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 30 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarını yorumlarken, "Sonuçlar gösterdi ki Türkiye'de çok keskin bir kamplaşma var. Yerel belediyeciliğin tartışılması gereken bir seçim yaşamalıydık" dedi. BDP'nin seçimlerden büyük bir başarı elde ettiğini vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi: "Seçim kampanyası süresinde Başbakan ötekileştirici, ayrımcılaştırıcı dil kullanıldı. 'Seçime giriyoruz savaşa girmiyoruz'dedik. BDP olarak yarıştığımız her yerde AKP'yi gerilettik, belediye sayımızı artırdık. Bu sonucu elde etmek kolay değildi, BDP bunu başardı. Genel seçimlerde çok daha büyük bir başarı elde edeceğimizi tahmin ediyoruz. TRT'den ajanslara kadar devlet kurumları sınıfta kalmıştır. AKP'nin oylarını artırması, seçimi kazanması suçlarını, günahlarını temizlemez, suçlamaları ortadan kaldırmaz. 'Halk hırsıza sahip çıkar'diye bir şey yok, hırsızlığın hesabı sorulacaktır, bunu da seçmen de istiyor. Seçim sonuçlarından sonra çözüm sürecini pozitif ilerlemesi AKP'nin atacağı pratik adımlara bağlıdır. Koşullar çözüm sürecini ilerletmek için uygun tabii şu anda. Partimiz yakında toplanıp olağanüstü bir kongre kararı alınacak."