Mike Pence'e Trump'ı görevden al çağrısı

Mike Pence'e Trump'ı görevden al çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump'ın düzenlediği mitingin ardından Trump destekçilerinin Washington DC'de bulunan kongre binasını basması sonrasında ülke karıştı. Yaşanan arbedenin ardından ABD’li siyasetçiler ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’e Donald Trump'ı görevden alması çağrısında bulundu.

Yaşanan arbedenin ardından ABD’li siyasetçiler ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’e çağrıda bulundu… Siyasetçiler anayasanın 25’inci maddesine uyarak Pence’in Donald Trump’ı görevden almasını istedi.

Trump’ın sağ kolu olan Mike Pence yaşananları eleştirerek, “Siz kazanamadınız” dedi.

Pence’e gönderilen mektupta, “Başkan’ın açıklamaları, bugün yaşanan şiddet ve kaosun sebebidir. Anayasa uyarınca ABD Başkan Yardımcısı’nın yetkililerini kullanarak “başkanın görevini ve gücünü kullanamayacak durumda” olduğuna kanaat getirerek Trump’ı görevden almalı. Bugün Trump’ın video ile yaptığı açıklama bile onun akli dengesinin yerinde olmadığını ve 2020 seçimlerini sindiremediğini gösteriyor. Trump’ın şiddet ve ayaklanmayı durdurmaya hevessiz olması bile durumu ortaya koyuyor” denildi.

ABD Anayasasında 25. Madde ne diyor?

Anayasa’nın 25. Maddesi, ABD başkanının kabinesine ya da Kongre’ye başkanın görevini yerine getiremediği durumlarda müdahale etme yetkisi tanıyor.

Söz konusu madde, başkan yardımcısı ve önde gelen yetkililerin başkanın görevini yerine getiremediği yönünde bildirimde bulunabileceğini belirtiyor. Bu aşamada da başkan yardımcısı görevi başkan vekili olarak devralıyor.