TSK, Rumların sondajını izliyor

TSK, Rumların sondajını izliyor
Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’deki petrol aramaları, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yakından izleniyor. Genelkurmay yaptığı açıklamada, “Mızrak gemisi, Afrodit kod adlı bölgede petrol-doğal gaz arama çalışması yapan SAIPEM-10000 adlı platform gemisini izliyor” dedi.

TSK, Rumların sondajını izliyor

Genelkurmay Başkanlığı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Akdeniz’de petrol aramaları çalışmalarıyla ilgili haberler nedeniyle TCG Mızrak’ın platform gemisini izlemeye devam ettiğini açıkladı. Genelkurmay’dan yapılan açıklama şöyle: “Akdeniz Kalkanı Harekatı’nda görevli TCG Mızrak, GKRY’nin Kıbrıs Adası güneyindeki sözde petrol-doğal gaz arama ruhsat sahalarında sondaj çalışmaları yapacağına dair haberler bulunan Bahama bayraklı SAIPEM-10000 isimli platform gemisini izleme görevine devam etmiştir.” 

Dışişleri de uyardı
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı da Rumlardan Akdeniz’de petrol ve doğal gaz aramasına son vermesini istedi. Açıklamada, “Rum tarafının tahrikkâr ve tek yanlı adımlarının engellenmesi için uluslararası toplumu harekete geçmeye davet ediyoruz. Bu yapılana dek KKTC’nin bu kaynaklar üzerindeki asli haklarını koruması için gerekli olan sismik araştırma faaliyeti ile sondaj platformu temini ve belirlenecek bölgeye gönderilmesi yönünde atacağı tüm adımlara tarafımızdan her türlü destek sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı. 

Tepkilere rağmen 
Kıbrıs Rum Kesimi’nin Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin itirazlarına rağmen Münhasır Ekonomik Bölge olarak ilan ettiği bölgede doğal gaz arama çalışması gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Rumlar önce doğal gaz aramalarını 3 veya 9’uncu parselde araştırma yapacaktı. Rum Yönetimi 2007’de bu yönde hem Suriye hem de Mısır’la anlaşmalar imzalandı. Anlaşmaların kamuoyuna açıklanmasından sonra Türkiye hem Suriye’ye hem de Mısır’a bu konuda sert tepki gösterdi. O dönem yapılan diplomatik temaslar sonucunda Suriye ve Mısır doğal gaz aramada geri adım attı. 

İsrail’le iş birliği
Rumlar da yalnız kalınca arama çalışmalarını sürdüremedi. Rumların geri adım atmasındaki en büyük tedirginliği bu parsellerin Türkiye’ye yakın olmasıydı.  Bu çerçevede Rumlar, İsrail’le diplomatik ilişkileri geliştirdi.  İsrail de doğal gaz arama konusunda Rumlara tam destek verdi.  Bunun ardından İsrail’e en yakın olan 12. parsel seçildi. Buradaki amaç bu parsele Türkiye’nin müdahalesinin zor olacağının hesaplanması. 12. parsel hem Rum tarafına hem de İsrail’e yakın bir bölgede. Ada’nın tam diğer ucunda yer alıyor.