Süleymaniye Camisi’ni kapatan yurt binasına AKP ve MHP oylarıyla onay çıktı

Süleymaniye Camisi’ni kapatan yurt binasına AKP ve MHP oylarıyla onay çıktı
Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olan, 470 yıllık Süleymaniye Camisi’nin siluetini bozan tartışmalı plan değişikliğine İBB Meclisi’ndeki AKP ve MHP’li meclis üyeleri bir kez daha “evet” dedi.

Süleymaniye Camii’nin siluetinin bozan tartışmalı plan değişikliği İBB Meclisi''nde kabul edildi. AKP ve MHP’li meclis üyelerinin “evet” dediği planda, tarihi caminin siluetini bozan yapı İlim Yayma Vakfı''na ait.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Gökhan Kam’ın haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) aralık ayı meclis toplantısında, Fatih’teki plan değişikliği gündeme geldi. Kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı tarihi Süleymaniye semtinin Fatih Demirtaş Mahallesi’nde İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024’te bitmesi planlanan yapı, Süleymaniye Camisi’nin siluetini bozduğu gerekçesiyle günlerce tepkilere neden olmuştu. İBB’nin geçen yıl eylül ayı meclis oturumunda gündeme gelen plan değişikliği, CHP ve İYİ Parti grubunun hayır oyuna karşın AKP ve MHP’li meclis üyelerinin, “evet” oyu kullanarak oyçokluğuyla kabul edilmişti.

YENİ GÖRÜŞ ALINDI

Kabul edilen plan değişikliğinde olumlu görüşü bulunan, İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kapatılıp söz konusu kurulun görev ve yetki alanlarının İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’ne devredilmesi nedeniyle plan değişikliği teklifi için koruma kurulundan yeniden görüş talep edildi.

İstanbul 4 Numaralı KVKB Müdürlüğü’nün olumlu görüşü plan değişikliği raporuna yeniden eklenerek İBB meclisi aralık ayı meclis toplantısında tekrar oylandı. Teklif AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oyuyla oyçokluğuyla tekrar kabul edildi.

MİMAR SİNAN''IN KALFALIK ESERİ

Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul''da Mimar Sinan tarafından inşa edilen edildi. Cami Mimar Sinan''ın kalfalık eseri olarak nitelendiriliyor.

470 yıllık Süleymaniye Camii medreseler, kütüphane, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan külliyenin bir parçası.

Bir devrin güç simgesi ''Süleymaniye Külliyesi''

Kanuni Sultan Süleyman''ın gücü ve Mimar Sinan''ın dehasının vücut bulduğu Süleymaniye Külliyesi, 462 yıldır İstanbul''un kalbinde adeta bir mühür gibi duruyor.

Osmanlı İmparatorluğunun 10. Padişahı Kanuni Sultan Süleyman''ın gücü ve Mimar Sinan''ın dehasının vücut bulduğu Süleymaniye Külliyesi, 462 yıldır ihtişamını koruyor.

Yahya Kemal''in "En güzel mabedi olsun diye en son dinin / Budur öz şekli hayal ettiği mimarinin" dizeleriyle ruhaniyetini anlattığı Süleymaniye Külliyesi, İstanbul''un Suriçi''nde yer alan üçüncü tepesine, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan''a inşa ettirildi.

İmparatorluğun en simgesel yapısı ve konumu ile de İstanbul''un silüetinin en güzel parçası olan külliyenin yapımına 1550 yılında başlandı. Süleymaniye Külliyesi, imparatorluk topraklarının çeşitli yerlerinden getirilen malzemelerle 7 yılda tamamlandı.

Tarihçi Peçevi''ye göre külliyenin inşasına 896 bin 360 altın para ve 82 bin 900 akçe, yani yaklaşık 3200 kilo altın harcandı. Külliyenin 7 yıl süren inşasında bin 713''ü Müslüman, toplam 3 bin 523 işçi çalıştı.

Yaz aylarında günlük işçi sayısının 2 bine ulaştığı külliyede, Hassa Mimarlar Ocağı''nın elemanları, acemioğlanlar, diğer kapıkulu ocakları mensupları ile imparatorluğun dört bir yanından ücretli ustalar, işçiler ve forsalar görev yaptı.

Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen anahtarla, devletin ileri gelenlerinin bulunduğu bir törende dualarla "Ya Fettah" diyerek 15 Ekim 1557''de külliyeyi hizmete açtı.

KÜLLİYE 15 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Külliye, cami, Rabi Medresesi, Salis Medresesi, Evvel Medresesi, Sani Medresesi, Tıp Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, Hürrem Sultan Türbesi, türbedar odası, darüşşifa, darüzziyafe, Darülhadis Medresesi, tabhane, Mimar Sinan Türbesi ve hamam olmak üzere 15 bölümden oluşuyor.

Külliyenin hiç kuşkusuz en önemli bölümünü heybetin ve zerafetin bütünleştiği Süleymaniye Camisi oluşturuyor.

Mimar Sinan''ın diğer eserlerinde olduğu gibi Süleymaniye Camisi de sadeliği ihtişama dönüştürebilmiş mabetlerden biri.

Caminin kitabelerinde kullanılan süslemeler ile bezemeler, başlı başına birer estetik harikası.

Mihrabın iki yanındaki pencerelerde çini madalyonlarda Fetih Suresi, caminin ana kubbesinde ise Nur Suresi yazılı. Camideki yazılar meşhur hattat Ahmed Karahisari Şemseddin Efendi ve talebesi Hasan Çelebi tarafından yazıldı. Daha sonra kazasker Mustafa Efendi de bazı yazılar ilave etti.

Yaklaşık 30''ar tonluk ve dört halifeye adanan 4 fil ayağı, caminin 26,50 metre çapında ve 53 metre yükseklikteki kubbesini taşıyor.

Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman''ın İstanbul''un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı''nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.

İstanbul''un silüetine damga vuran eserler arasında yer alan külliyedeki yapılar, ortadaki caminin çevresinde "U" şeklinde sıralanıyor. Külliyenin üzerinde ise bin kubbe bulunuyor. Külliyeye giriş, farklı isimlerdeki 11 kapıdan yapılıyor.

Evvel Medresesi ve Sani Medresesi ile Rabi Medresesi ve Salis Medresesi külliyede yer alan iki ayrı medrese topluluğu.

Evvel ve Sani Medresesinin üstünde Süleymaniye kitaplığı yer alıyor. Külliyenin güneydoğu köşesinde Süleymaniye hamamı, kuzeyinde darüşşifa ve bimarhane mevcut.

Külliyede, Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan Türbeleri''nin yanı sıra tabhane (düşkünlerevi / bakımevi), çarşılar ve sıbyan mektebi de bulunuyor.

Süleymaniye Külliyesi''ne bağlı Mülazimler Medresesi, Daru''l-Hadis, Daru''l-Kurra, Medrese-i Salis ve İmaret, 2018-2019 akademik yılından itibaren İbn Haldun Üniversitesine bağlı Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, İslami İlimler Fakültesi, İslami İlimler Enstitüsü, Süleymaniye İlim ve Araştırma Merkezi ile Onur Programına ev sahipliği yapıyor.

İlgili Haberler