Avukatlar yürüdü

Avukatlar yürüdü
Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüzlerce avukat yeni İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesi için cübbelerini giyerek Meclis’e yürüdü

Avukatlar yürüdü

“Polis devleti belgesi”
Ankara Adliyesi önünden başlayan yürüyüşe, CHP’li bazı vekiller de katıldı. Yürüyüş TBMM Çankaya Kapısı’nda yapılan açıklamayla sonlandırıldı. Ankara Barosu Başkanı Canduran, İç Güvenlik Paketi’nin sıkıyönetim dönemini aratmayacak düzenlemeler içerdiğini söyledi.

Canduran, “Tasarı adeta, ‘hukuk devleti’ yerine kurulmak istenen ‘polis devletinin’ belgesi niteliğindedir” dedi. İç Güvenlik Reformu Paketi yasa tasarısını protesto etmek için Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile İstanbul ve İzmir Baro başkanları başta olmak üzere tüm barolardan gelen binlerce avukat dün Ankara Adliyesi’nde bir araya geldi. Avukatlar, Mersin’de katledilen Özgecan Aslan için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saat 12.00’de başlayan cübbeli yürüyüşe ne Çevik Kuvvet ne de TOMA’lar eşlik etti.

Avukatlar, Ankara Adliyesi önünde başlattıkları yürüyüşü TBMM Çankaya Kapısı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla sonlandırdı. Yürüyüşe CHP’li milletvekilleri de katıldı. Sıkıyönetim dönemi gibi
Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran yaptığı basın açıklamasında uzunca bir süredir kamuoyunda da tartışılan ve her ne kadar “İç Güvenlik Paketi” olarak anılsa da sıkıyönetim dönemini aratmayacak düzenlemeler içeren yasa değişikliğinin bugün TBMM’de görüşüleceğini vurguladı.

Canduran şunları söyledi: “İç Güvenlik Paketi, bugüne kadar yaşanan hukuk tanımaz anlayışın bir adım daha ilerisine geçildiğini gösteriyor. Tasarı adeta hukuk devleti yerine kurulmak istenen polis devletinin belgesi niteliğindedir. Düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte herhangi bir toplantı ve yürüyüşe katılmakla terörist olarak yargılanabilirsiniz. Polis, gösteri ve yürüyüşlerde, üç gün çıkmayacak özellikte boyalı su sıkabilir, biber gazından korunmak için yüzünü kapatırsanız 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilirsiniz.”

Aklamanın yolu açılacak
Masumiyet karinesi bir kenara atılarak üzerinizin, aracınızın ve evinizin “yargıç kararı olmaksızın” polis tarafından aranabileceğini de belirten Canduran şöyle devam etti: “Cumhuriyet savcısının talimatı olmaksızın 48 saat gözaltında tutulabilirsiniz. Yargı denetimi olmaksızın telefonlarınız 48 saat boyunca dinlenebilir. Hakkınızı aradığınız gösteri yürüyüşüne katıldığınız için polis sizi vurabilir. İktidar bu düzenlemenin adına İç Güvenlik Paketi diyor. Ayrıca bu düzenleme geçmişe yönelik olarak uygulanacak, devam eden yargılamalarda suç işlemiş olan polisi aklamanın da yolu açılacaktır.”
Mücadelemiz sürecek Ankara Barosu’nun öncülüğünde Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce avukatın cübbeleriyle Meclis’e yürüdüklerini söyleyen Başkan Canduran şunları söyledi: “Anayasal hak ve özgürlüklere sahip çıkan ve evrensel hukuk kurallarının savunucusu avukatlar olarak İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesini, yapılacak yasal düzenlemelerin öncelikle insan haklarıyla bağdaşır nitelikte olması gerektiğini kesin bir kararlılık ve azimle dile getiriyoruz. Aksi halde mücadelemiz artarak devam edecektir. Buradan herkese hatırlatmak isteriz ki, savunma asla boyun eğmeyecek ve Türkiye’nin tekrardan bir sıkıyönetim altına girmesine asla izin vermeyecektir. Gün, avukatların ve baroların hukuksuzluğa direnme günüdür.”