Şam: Türkiye’yi vururuz

Şam: Türkiye’yi vururuz
Şam: Türkiye’yi vururuz

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal el Mikdat, ABD’nin Suriye’ye bir operasyon düzenlemesi halinde Şam’ın

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal el Mikdat, ABD’nin Suriye’ye bir operasyon düzenlemesi halinde Şam’ın sadece İsrail’i değil, Ürdün ve Türkiye’yi de vuracağını söyledi. Olası bir operasyon halinde ABD’nin bölgedeki en önemli iki müttefiki Ürdün ile Türkiye’nin iki kez düşünmesi gerektiğini belirten Mikdat, “Savaş bir kere başladı mı olacakları kimse kontrol edemez. Suriye’ye yönelik herhangi bir saldırının bölgenin tamamında ve hatta ötesinde kesinlikle kaosa neden olacağına inanıyoruz” dedi. Türkiye, Suriye’ye yönelik operasyona kesin destek veriyor. Ürdün ise tarafsızlığını açıkladı ancak CIA’nın bu ülkede ve Suudi Arabistan’da yetiştirdiği militanlar, şu an Suriye’de Esad rejimine karşı savaşıyor. Nitekim Mikdat, “Suriye’ye saldırı Ürdün’den başlarsa, Ürdün acı çekecektir” diye konuştu. Wall Street Journal muhabirine Şam’daki ofisinde konuşan Mikdat, “Biz Amerikan halkını seviyoruz. Arap asıllı birçok Amerikalı var, bunların bir kısmı da Suriyeli. Biz ABD’yle savaş istemiyoruz” dedi. Saldırı halinde Suriye’nin iki müttefiki İran ve Rusya’nın yardıma koşacağını da belirten Mikdat, “Şu an kendimizi savunmamız için bize Rus silahları sağlanıyor” dedi.

 

Obama: sessiz kalamayız

ABD Başkanı Barack Obama, uluslararası toplumun Suriye’deki barbarlığa sessiz kalamayacağını söyledi. Obama, “Suriye’de kimyasal silah kullanıldı. Bunun da sorumlusu Beşşar Esad’dır” dedi. ABD Başkanı Barack Obama İsveç’in başkenti Stockholm’da İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt’le ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında ABD’nin Suriye’ye olası askeri müdahalesine de değinen Obama, “Suriye’ye operasyon düzenlenmezse, kimyasal silahlı saldırıların artacağından endişeleniyoruz” dedi.

 

Türkiye'nin üslerini önerdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye, Arabistan ve BAE’nin ABD’ye Suriye saldırısında bu ülkelerin üslerini kullanmayı önerdiklerini açıkladı. Kongre üyelerine açıklama yapan Kerry, Arabistan, Türkiye ve BAE’nin üslerinin yanı sıra her türlü askeri teçhizatlarını kullanmayı da önerdiklerini söyledi. Kerry, söz konusu üç ülke bu öneriyi gündeme getiren ilk ülkeler olduğunu, başka ülkelerden de benzer öneriler almayı beklediklerini kaydetti.

 

Operasyona şartlı “evet”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şam’ın kimyasal silah kullandığının kanıtlanması ve BM Güvenlik Konseyi’nin onayı olması durumunmda Moskova’nın Suriye’ye yönelik askeri operasyonu kabul etme ihtimali bulunduğunu belirtti. Putin 1.Kanal ve Associated Press Ajansı’na verdiği demeçte “Ben bunu (Rusya’nın kabul etmesini) gözardı etmiyorum. Ama kesinlikle önemli bir prensip durumuna dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Geçerli olan mevcut uluslararası hukuk kurallarına göre bağımsız ve egemen bir devlete kimyasal silah kullanmasına karşılık yaptırımlara sadece BM Güvenlik Kurulu karar verebilir. Bağımsız ve egemen bir devlete yönelik güç kullanımını haklı gösterecek olan diğer tüm gerekçeler ve yöntemler kabul edilemez ve o gibi durumlar saldırganlıktan başka bir tanımla açıklanamaz” dedi.