Mısır Dışişleri Bakanı davetle Türkiye'ye geliyor. 9 yıldır Mısır'la ilişkilerdeki zararı kim ödeyecek. Bu işin sorumlusu kim

Mısır Dışişleri Bakanı davetle Türkiye'ye geliyor. 9 yıldır Mısır'la ilişkilerdeki zararı kim ödeyecek. Bu işin sorumlusu kim
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Bakan Çavuşoğlu'nun davetine icabetle 13 Nisan'da Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu''nun davetine icabetle 13 Nisan 2023 tarihinde Türkiye''ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Dışişleri Bakanlığı''ndan yapılan açıklamada, ziyaret çerçevesinde yapılacak temaslarda ikili ilişkilerin ve bölgesel gelişmelerin ele alınacağının altı çizildi.

Bakan Şukri, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 27 Şubat''ta dayanışma ve taziyede bulunmak için Türkiye''yi ziyaret etmiş ve Çavuşoğlu ile görüşmüştü.

Mısır ayrıca, Türkiye''ye depremzedeler için insani yardım göndermişti.

TÜRKİYE VE MISIR İLİŞKİSİ

Adalet ve Kalkınma Partisi, Mısır’la halihazırda geliştirdiği ilişkilerinde bu iktidar değişikliği ile yeni bir ivme yakaladı.

2013 yılında Mısır’da, Temerrüd (İsyan) adı altında örgütlenen gruplar, Mursi karşıtı kitlesel protestolar düzenledi.

3 Temmuz 2013''te dönemin Genelkurmay Başkanı Sisi liderliğindeki Mısır ordusu, yönetime el koydu.

İLİŞKİLERİN BOZULMASI VE RABİA SÖYLEMİ

Mısır yönetimi bunun karşısında Türkiye Büyükelçisi’ni “istenmeyen kişi” ilan etti.

Türkiye de mütekabiliyet ilkesi gereğince Mısır Büyükelçisi’nden ülkeyi terk etmesini istedi.

Böylece Ankara ve Kahire arasındaki ilişkiler maslahatgüzar seviyesine indi.

Sisi, 2014’te yapılan ve katılımın düşük olduğu cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 97 oy alarak kazandı ve zaman içinde de iktidarını sağlamlaştırdı.

Mısır’daki Müslüman Kardeşler üyelerine yönelik baskı git gide artarken, örgüt yönetici ve üyelerinin bir bölümü Türkiye’ye yerleşti.

2013 yazından itibaren Türkiye’de hükümet hem Mısır’daki yönetimi hem süreci “darbe” olarak tarif etmeyen Batı ülkelerini kıyasıya eleştirdi.

İlgili Haberler