Barzanici hareket ve Türkiye emeli

Barzanici hareket  ve Türkiye emeli

Araştırmacı-Yazar Hakkı Öznur, Türkiye'nin bekasını çok yakından ilgilendiren Barzanici hareket üzerine yürüttüğü kapsamlı çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Uzun araştırmalar sonunda tamamlayıp 2003 yılında yayınlanan "Cahşların Savaşı" kitabıyla Barzanici hareket tehlikesini gündeme taşıyan Hakkı Öznur, okurla yeni buluşan "Ortadoğu'nun Cahşları" adlı 2 ciltlik dev eseriyle de ülkemiz için tehdit oluşturan konunun tarihsel geçmişini mercek altına alıyor.

Barzani aşiretinin 2 asıra yaklaşan geçmişi Osmanlı Türkiye'sinin zayıflamaya başladığı dönemlere dayanıyor. Osmanlı'nın parçalanmasından sonra ABD - İsrail - İngiltere üçlüsünün Cumhuriyet Türkiye'sine karşı kullanılmak üzere Barzani aşiretini besleyip desteklediği biliniyor. Söz konusu kitabının 20 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Hakkı Öznur,  'hain' anlamına gelen 'cahş' tabirini Ortadoğu'daki Kürtçü grupların birbirleri için kullandığının altını çizip şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Bu tabir bir yandan bölgenin tarihini de özetliyor. 1907'de Barzani ailesinin lideri Abdüsselam ile başlayan, Mustafa Barzani ve oğulları İdris ve Mesud Barzani'yle günümüze kadar devam eden bir ihanet süreci. Barzanilerin küresel güçlerle, yabancı istihbarat servisleriyle ilişkilerine de geniş yer ayıran kitap kısaca 1907'den günümüze Orta Doğu'da ikinci bir İsrail kurmak için türlü faaliyetler yürüten  kirli ve karanlık oyunların içinde yer alan stratejik maşalar Barzani ailesinin karanlık ilişkileri, ihanetleri bu başucu eserimizin ana konularını oluşturuyor."

dfs-001.jpg

Bu araştırmasının Barzaniler üzerine adeta bir "arkeoloji çalışması" niteliğini taşıdığını vurgulayan Hakkı Öznur kitabı hakkında şu bilgiyi veriyor:

Çalışmamın 1046 sayfalık birinci cildi, "Pro İsrail Barzaniler" ismini taşıyor. 1036 sayfalık ikinci cildinin başlığı ise "Türkiye'de Barzanici Hareket, İnfazlar, I-KDP-PKK çatışmaları". Kitapta, 1907'den 2018 tarihine kadar Barzanilerin bütün tarihsel süreçleri, ilişkilerini, çatışmaları güç ve iktidar mücadeleleri, emperyalizm ile olan kirli ilişkiler ağı bütün dönemleriyle, safhalarıyla en geniş bir şekilde yer almakta. "Ortadoğu'nun Cahşları" Barzanilerin kökenleri ve siyasi tarihi ile beraber bir nevi, Ortadoğu tarihi de diyebiliriz. Barzanilerin ortaya çıkışları, emelleri Ortadoğu'daki üstlenmiş oldukları tarihsel iş birlikçi rolleri, küresel emperyalist güçlerle olan irtibatları, ilişkileri, bağlantıları 1907 yılından 2019 başına kadar bütün dönemleriyle, safhalarıyla, olaylarla ve belgelerle çok geniş bir şekilde detaylarına kadar anlatılmaktadır. "Pro İsrail Barzaniler" üzerine yapılan" ideolojik, tarihsel arkeoloji çalışması" denebilir. Tarihsel, teorik, ideolojik ve 111 bir yıllık zaman dilimini kapsayan araştırma ve incelemedir. Kitap, sapkın ve işbirlikçi bir aile olan Barzanileri ve arkasındaki küresel emperyalist güçleri, Pro İsrail Barzanilerin hamisi İsrail'in de Orta Doğu'daki emellerini ve oyunlarını da sergilemekte. "Ortadoğu'nun Cahşları"nda terör rejimi İsrail'in 58 yıldır bölgemizde en çok Barzani ailesine, Barzani hareketine verdiği destek, tarihsel boyutuyla tek tek ortaya konulmakta. Yine Yahudi lobilerinin ve Neoconların Barzani ailesi ile ilişkileri ve Barzani hareketine verdikleri küresel destek olaylarla belgelerle anlatılmaktadır.

Panama Yayıncılık Tel:(0312) 432 14 89

***

Hayatın içinden sıcak öyküler

Herkesin kendi hayatından kesitler bulacağı, bir köşede öylece tozlanmakta olan ve ancak bir başkasının anlatmasıyla hatırlanan o eski anılar, Mithat Önal'ın 4. kitabı "Yorgun Bir Yazdı O" adlı dördüncü kitabıyla hayat buluyor. Küçük bir pencereden bizim için eğilip bakıyor onlara. Sade bir üslupla kaleme aldığı öykülerindeki kahramanlar, küçük mutluluklarıyla, unutulmuş ama kendini hatırlatmak için çırpınan heyecanlarıyla bezeli bir halde karşımıza çıkıyor. "Eylül", "Aşk Dolanır Ayaklarıma" ve "Şefkat Usta" isimli roman ve öykü kitaplarına imza atan  Mithat Önal Türk Edebiyatı'na eserler bırakmayı kendine görev edindiğini belirtiyor. Mithat Önal kitaptaki öyküleriyle ilgili olarak; "Bütün hayallere pedal çevirme kudretini Mavi Bisiklet'le kendinizde bulurken bazen de hayalleriniz, Hatçe Nine'nin tek odalı o kerpiç evinin altında kalacak" uyarısında bulunuyor. Kitapta yer alan öyküler şöyle: *Bahtiyar Ana *Bir Şişe Hayat *Boyalı Çit *Çocuk Nine Simit *Eksi Kadın *Gün Yanığı *Hanım Nine *Kırmızı Mavi Bisiklet *Kırmızı Minibüs *Mavili *Müsemma Bacı *Ninem Annem Seyfi *Özel Günlerde Giyersin *Özgürlük Hürriyet Adalet *Penceredeki Kanarya *Radyo *Sessiz Adam *Vefa *Yağmur Sonrası *Yasak Oyuncaklar

Kavim Yayıncılık Tel:(0212) 513 42 59

***

HAFTANIN KİTABI:

Doğruluk  zor değil

Ülkemizde "Güvercin Gerdanlığı" kitabıyla tanınan ve bilinen İbn Hazm, dilimize Cemal Aydın'ın çevirisi ile kazandırılan "Erdemli İnsanın Yol Haritası"nda herkesin  uygulaması gereken öğütlerde bulunuyor. Muhteşem Endülüs medeniyetini mahvedenler birbirlerine şöyle sesleniyorlardı: "Sen Müslüman değilsin! Müslüman benim ben!" Öbürü karşılık veriyordu: "Asıl kâfir sensin! Bana bak da Müslüman gör!" O korkunç bağnazlık ve yobazlıkla İbn Rüşd gibi bir dâhiyi, İbn Arabî gibi bir dehâyı, İbn Meserre, İbn Tufeyl gibi fikir ve ilim devlerini ülkeden kovdular. Endülüs'ü fikir çölüne çevirdiler ve sonuçta ülkeyi düşman istilâsına maruz bıraktılar. İbn Hazm da işte o büyük adamlardan biriydi. Şu kanaatini açıkça dillendirdi: "Devletin görevi, hiçbir vatandaşını aç ve açıkta bırakmamaktır!" Ne var ki bağnaz kafalar yüzünden başına gelmedik kalmadı. Bir vezirin oğlu ve varlıklı bir aileye mensupken her şeyini kaybetti. Zenginliğin de sefaletin de en uç noktalarını yaşayan İbn Hazm, hayat tecrübesinden edindiği bütün acı gerçekleri yazıya döktü. Başkaları aynı duruma düşmesinler diye elinden geleni yaptı. "Erdemli İnsanın Yol Haritası" işte böyle ortaya çıktı.

Sufi Kitap Tel:(0212) 511 24 24

***

5 yazar 5 roman

Kaos merdiveninde kırık basamaklar...

"Yüksek Doz Çürüyüş"te 5 ayrı Distopya dünyasına konuk olacaksınız.

5 yazar (Orkun Uçar, Umut Altın, Mert Süğlün, Cem Can, Kadim Gültekin), insan ruhunun en karanlık, tehlikeli ve tekinsiz diyarlarına yolculuk yaptı.

Okurları için sadece hayal gücünün kaçabileceği kalın duvarlı zindanlar inşa ediyor:

Kusursuz totaliter rejimde şeytani akla sahip bir yazar, tepetaklak olmuş dünyada kendi bedenini arayan bir adam, bozulmuş sistemin çarkları arasında yaşamaya çalışan talihsiz bir solak, tekinsiz asteroid kolonisinde cinayetleri araştıran bir müfettiş, insanlığın şafağını başlatmanın sorumluluğunu yüklenen bir uzay yolcusu...

Altın Kitaplar Tel:(0212) 446 38 88

***

KÜTÜPHANEMDEN:

Okyanus aşırı bir başarı hikâyesi

Bugün sizlere tanıtmak istediğim "Amerika'da Kırk Yıl" bir solukta okuyacağınıza inandığım bir başarı öyküsü... Drahma Yayınları tarafından 2006 yılında birinci baskısı yapılan kitap, Yılmaz Erolgaç'ın Kadıköy'den Wall Street'e uzanan hayat kavgasının bir özeti... Bulaşıkçılıktan başlayıp yirmi beş yıl Wall Street'te dünyanın en büyük borsa bankeri firmalarının temsilciliğine yükselen, portföy yöneten ve Shearson Lehman Borothers Şirketi'nde Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Yılmaz Erolgaç, öz yaşam öyküsünü kaleme aldığı bu kitabında zor kazanılabilecek bir başarının nasıl elde edildiğini sürükleyici bir dille okura aktarıyor.

Yılmaz Erolgaç, kırk yıl sürecek büyük macerasının başlangıcı için yola çıkışını şöyle anlatıyor:

"Gemi on beş gün limanda bekledikten sonra nihayet 19 Kasım 1958 çarşamba günü saat on altıda hareket etti. Çok uzak, beni nelerin beklediğini bilmediğim çok uzak bir diyara gidiyordum. Buruk bir acıyla geminin kıç güvertesindeki demir korkuluğa dayanıp boş gözlerle, rıhtımda yolcularına el sallayan ve sesini duyurmak için bağırış çağırış içindeki kalabalığı seyrettim.

Şilebi rıhtıma bağlayan halatlar çözüldü, tayfalar verilen emirleri yerine getirmek için telaşla sağa sola koşuştu, kaptan iki uzun düdük çaldı, makineler homurdandı, arkamızda iri iri dalgalar bırakarak yola koyulduk. Sahiller ufaldı, ufaldı nihayet gözden kayboldu.

Yoksunluk ve zorluklar içinde geçen bir çocukluk, babasızlık ve erken yaşlarda omuzlara yüklenen sorumluluklar... Amerika'ya, yapılan zorlu bir şilep yolculuğu sonrası varış..."

                                                                                                                                   (Ahmet Yabuloğlu)