Foseptik temizliği için organik yöntem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin dünkü grup toplantısında bol bol lağımdan, pislikten, kokudan bahsedince aklıma geldi…

Bir arkadaşım anlattı birkaç gün önce bu meseli:

Vaktiyle…

Anadolu köylerinin daha kanalizasyon şebekesiyle tanışmadığı, evin dışında bulunan tuvaletlerde biriken pislik taşınca, küreklerle boşaltılıp atılmak durumunda kalındığı dönemlerde…

Çalışmak için gittikleri yurt dışından birkaç haftalık izinlerini geçirmek üzere memleketlerine gelen gurbetçi vatandaşlarımız, tuvaletlerin hâlâ dışarıda olduğu o köy evlerine döndüklerinde hela çukurlarını boşaltmakla uğraşmamak için ilginç bir temizlik metodu uygularmış.

İzinlerinin bitiminde bu amaçla, okkalı bir ciğer parçasını tam o tuvalet deliğinin üzerine gelecek şekilde asıp kurtlanmaya bırakarak Avrupa''daki işlerinin başına dönmek için yola çıkarlarmış.

Bir süre sonra bozulan, kokan, kurt basan ciğerle birlikte asıldığı ip de çürüyünce, kımıl kımıl kurt topağı haline gelen kütle olduğu gibi tuvalet deliğini boylarmış.

Önce ciğeri yiyen kurtlar, sonra düştükleri delikteki pisliği, en son da birbirlerini yerlermiş…

Gurbetçiler seneye yeniden memleketlerine izine gelene kadar pislikten eser kalmaz; Avrupa''ya giderken taşmak üzere bıraktıkları, kokusu her yeri saran o tuvaleti tertemiz bulurlarmış...

***

Kıssadan hissemize ne düşer yahut bir şey düşer mi; idari sistemlerde de, yüzde yüz doğal seleksiyon diyemesek de onu andıran bu tür bir ayıklanma, arınma şekli var mıdır; maruz kaldıklarımız bunun alametleri arasında mıdır bilmiyorum.

Arşivimize girsin de; kullanacak bir "yer", "zaman", "hal" çıkar herhalde.

SİYASET "KAPATMACILIK" OYNARKEN…

HDP''nin kapatılması istemiyle hazırlanan ve daha önce Anayasa Mahkemesi''nin usul eksikliği gerekçesiyle iade ettiği iddianamenin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeniden sunulması üzerine iktidar, yandaşları ve ortakları, bir süredir adını anmadıkları HDP''nin, ne fena, ne beter, ne zararlı, ne musibet bir yapı olduğunu hatırladılar.

Dün gün boyu havada uçuştu itham ve tanımlamalar:

"HDP, PKK''nın siyasi uzantısı değil PKK''nın bizzat kendisidir."

"HDP, legal, meşru bir siyasi parti değildir. Hiç de olmamıştır."

***

Bu da "Rabbim ve milletim affetsin"lik bir rötarlı idrak olmalı…

***

HDP''ye şahsi bakışım yedi düvelin malumu olduğu için tekrarlamaya gerek bile duymuyorum ama mevzu baştan bir tutarsız, baştan sona gayrisamimi, baştan sona aklımıza hakaret niteliğinde değil mi?

***

Öyle ya;

HDP, "Legal ve meşru bir siyasi parti" değil de "PKK''nın bizzat kendisi" ise, bir terör örgütü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti''nde nasıl seçime girebilmiştir?

Seçime girme koşulları belli değil midir?

Bugün HDP''nin "Legal ve meşru bir siyasi parti olmadığını" hatta "PKK''nın bizzat kendisi" olduğunu söyleyen siyasilerden biri bile seçim sürecinde HDP''nin seçime girmesiyle ilgili bir itirazda bulunmuş mudur mesela?

Bulunduysa, "hukuk devleti"nin buna cevabı ne olmuştur?

Bulunmadıysa, bugün hangi yüzle, üstelik de bu denli "sütten çıkma ak kaşık" tonunda konuşulabilir?

***

HDP, dün köşe, kürsü ve ekranlardan taşan bütün suç isnatlarının vücut bulmuş hali olarak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin "beka"sı için bu denli büyük bir tehdit oluşturuyorsa…

Bu "tehdit"in oluşmasının sorumluları, (Çözüm sürecindeki al takke ver külah ilişkilere girmiyorum bile bakın) "Legal ve meşru bir siyasi parti olmayan", hatta "PKK''nın bizzat kendisi" olan bir yapının seçime girmesine, TBMM''de faaliyet göstermesine,  "Başkanvekili" aracılığıyla TBMM''yi yönetmesine göz yumanlar değil midir?

HDP''yi kapatmak onların sorumluluğunu ortadan kaldırır mı?

"Bizzat PKK" dedikleri yapıya TBMM''ye kadar "yol verenler"in, yarın bir başka illegal yapı yahut terör örgütü karşısında da aynı gaflete düşmeyeceklerinin garantisi var mı?

***

Önce "ne" ile mücadele ettiğiniz yahut etmek istediğiniz ve muradınız konusunda samimi olun..

YORUMSUZ

SPİKER: Neden "Hayvan Hakları" ifadesini kullanmadınız da "Hayvanları Koruma Kanunu" demeyi tercih ettiniz?

KOMİSYON BAŞKANI: Buna haklı bir gerekçe söyleyemem!..

SORU-YORUM

Havuz problemi kadar zor değil aslında; sadece üçüncü dozda BioNTech aşısı olabilmek için bile ilk doz Sinovac aşısını en erken hangi tarihte olmuş olmak gerekir?

Yazarın Diğer Yazıları