Liberal tayfanın yaşlanma alametleri

Liberal tayfanın yaşlanma alametleri

Hasan Cemal''in, ülkesi Uludere''den, Şemdinli''den, Çukurca''dan gelen şehit haberleriyle yanarken, "Shakira''nın fıkır fıkır kalçaları, hop hop memeleriyle dev bir diskoya dönen tribünlerde" yaşadığı keyfi yazmakta beis görmeyen "içi", adli yılın Diyanet İşleri Başkanı''nın duasıyla açıldığını görünce "fena" olmuş…

Periyodik dönüş alameti de olabilir tabii ama, benim kanaatim, yaşlanma psikolojisi.

Dile kolay, o da artık bir "80''ine merdiven dayayanlar kulübü" üyesi.

Bel bağladığı senaryoların hiçbiri gerçek olmazsa bile ne gam bu saatten sonra ona; dilediğince esip gürleyebilir. En kötü ihtimalle, şunun şurasında üç yıl sonra "şahsım affı" kapsamına girecek nasıl olsa!

***

Uzmanlara göre, zeka parlaklığını azaltıyor olsa da bilgelik katıyor yaşlanma psikolojisi insana. Muhakemesini güçlendiriyor. Mantıklı ve doğru düşünmeyi daha sağlıklı kılıyor.

Bilimsel bilgi karşısında boynumuz kıldan ince…

Tevekkeli değil demek ki, Cemal''in, "Erdoğan, Atatürk’ü sevmiyor. Laik cumhuriyeti sevmiyor. Kadın-erkek eşitliğini sevmiyor. Hukukun üstünlüğünü sevmiyor. Demokrasiyi sevmiyor…" cümleleri!

***

Gelin görün ki, her güzelin bir kusuru oluyor işte…

Yaşlanma psikolojisininki de hafıza üzerindeki zayıflatıcı etkisi!

Bugünlerde, "Erdoğan''ın 2023''de Atatürk''ten, Cumhuriyet''ten intikam almasına izin vermeyeceğiz, Cumhuriyet''i demokrasi ile taçlandıracağız, bir demokrasi ittifakıyla seçim sandığında Erdoğan''a hadi güle güle diyeceğiz" buyuran Hasan Cemal''in başkalaşımına bu bilimsel gerçeğin ışığında bakınca, daha düne kadar Erdoğan''ı tam da bu gerekçeyle, yani "1923 Cumhuriyet''ini noktalayıp Türkiye''yi Kemalizm''in günahlarından arındırsın ve ikinci cumhuriyeti kursun diye" desteklediğini bu kadar çabuk unutmuş olması da "kronik döneklik pişkinliği" olmaktan çıkıyor ve biyolojik saatin doğal yan etkisi haline geliyor bir anda.

Öyle olmasa…

Çiftçiyle, işçiyle, hekimle, emekliyle, öğrenciyle, gazeteciyle, şehit ailesiyle, gaziyle kıran kırana kavgaya tutuşan siyasi kadroları, "Ankara''da vizyon ve cesaret sahibi bir siyasi iktidar var" diye gazlamış, Cumhuriyet tarihinin en haksız, hukuksuz uygulamalarını "ileri demokrasi uğruna" deyip savunmuş birinin, şimdi kalkıp da demokrasinin yasını tutmasının hakkı, "genel izleyici kitlesi"nin kaldıramayacağı ağırlıktaki satırlar olurdu ancak…

***

Keza…

A Milli Kadın Voleybol Takımı''nın galibiyet sevincini İzmir Marşı''yla kutlaması üzerine "Haksız da değiller hiç, çünkü oynadıkları sporda varmış oldukları noktanın son analizde Mustafa Kemal''in bu toplumu bu yöne yöneltmesinin sonucunda gerçekleştiğini biliyorlar" diyen Murat Belge de, "Kemalizm''de akıl, fikir, eğitim yok..." Diyen eks akilden başkası değil.

Hani şu "Birinci Cumhuriyet''in ortaya çıkardığı şartlarda bir rejimin demokratik olması beklenemezdi" deyip "eğiliminin ikinci cumhuriyetten yana" olduğunu ifade eden, "Kanla kurulan Cumhuriyet'' tartışmaları yerine, yaşamak gibi değerler üzerine oturan bir cumhuriyet" isteyen Belge.

***

Halbuki…

"Şehit olanları deftere yazdım" derken de…

"Öksüz yavruları bağrıma bastım" derken de…

"Kader böyle imiş ey garip ana!

Kanım feda olsun canım vatana

Kader böyle imiş ey garip ana!

Canım feda olsun güzel vatana" derken de…

Belge''ye alerji yapan o "Kanla kurulan Cumhuriyet"e kavuşabilmiş bir milletin evlatları olmanın gurur ve mutluluğunu haykırıyorlar, haykırıyoruz İzmir Marşı''yla!

***

Üzerinden üç beş yıl geçmiş olmalı…

Hasan Cemal yine bu nevi bir depara kalkışıp da "Erdoğan''a karşı Atatürk''ün yanındayım" yazınca, Kırmızı Kedi Yayınevi''nin sahibi Haluk Hepkon''dan  "Parası neyse verelim, git başka yerde dur" karşılığını almıştı.

Her şeyin bu kadar kötü olmasında hiçbir payları yokmuşçasına, her şeyin çok güzel olacağı gelecek günlerimizden peşinen rol çalmaya çalışan kim olursa hepsi için geçerli aynısı…

 

Sistem özeti

TV 100 ekranı…

Şaban Sevinç, Rahim Er, Ruşen Gültekin ve Mete Han Özkan, Hande Aydemir moderatörlüğünde toplanmışlar, konuşuyorlar;

Mete Han Özkan: …kanunen zaten…

Hande Aydemir:  Çok özür diliyorum, bir virgül koyalım…

Mete Han Özkan: Ama keserken konu bütünlüğü bozulur…

Hande Aydemir: Bozulmaz, çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara''da konuşuyor…

Mete Han Özkan: Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşunca…

Yoruma tek kelime bile yer bırakmayacak kadar açık net anlatıyor düzeni:

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyorsa gerisi teferruattır!

Teferruat olmak ya da olmamak; sandıkta bakalım ne kadar mesele olacak?

Yazarın Diğer Yazıları