‘Merkez Türkiye’nin ilham kaynağı Çin!

‘Merkez Türkiye’nin ilham kaynağı Çin!
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, açıkladığı “Merkez Türkiye” projesi nedeniyle intihalcilikle suçlarken CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak tartışmalara adres göstererek nokta koydu

Yüzyılın projesinin esin kaynağının Çin olduğunu açıklayan Öztrak, “Genel Başkan’ın Çin gezisi sırasında bu tür bölgeleri görme imkânı oldu. Projede ilham alınan adres de Çin oldu” dedi. Faik Öztrak, projenin hem kamuda hem de özel sektörde çalışan  üst düzey yöneticilerin katıklarıyla hazırlandığını söyledi. Projede emeği geçen kişilerin başında Kılıçdaroğlu’nun geldiğini ifade eden Öztrak, “Türkiye’nin coğrafi ve genç nüfus üstünlüğünü kullanması gerektiğini söylüyorduk. Bunların hepsi birleşti ve proje oluştu. Uzun zamandır üzerinde fikir imal ettiğimiz bir proje. Kılıçdaroğlu’nun ciddi emeği var. Projeyi çok yakından takip etti” diye konuştu.

Cazibe merkezi olacak

Projenin dünya ekonomisini ve kültürel dengeleri de konsolide edeceğini ifade eden Öztrak, “Bu proje büyük bir enerji yaratacak. Kılıçdaroğlu’nun iş âemiyle yaptığı konuşmalarda buraya doğru gidişi vardı. Türkiye’yi sadece doğalgaz, petrolde değil, imalat sanayi ve mal akımlarında ciddi bir merkez haline getiren fikirden bahsetti. Projenin 1.5 yıllık geçmişi var” dedi. Öztrak, projenin özellikle ulusal ve uluslararası sermayeyi cesaretlendirici yönlerinin ağırlıkta olduğunu vurguladı. Projeyle Anadolu’nun cazibe merkezi olacağını anlatan Öztrak şunları söyledi: “Projenin içinde Türkiye’deki yatırımcılar, yabancı yatırımcılar, bölgede yükte ağır pahada hafif sanayiler çevre illerde olacak. Yükte hafif pahada ağır saniyeler olacak. Depolama, eğitim, sağlık var. Devlet alt yapıda, yol kanalizasyon, çevre düzenlemesi, demir yolu, hava yolu gibi yerlerde var. Anadolu cazibe merkezi olacak. Anadolu’dan ve İstanbul’dan olumlu tepkiler geliyor.” Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tepkisini anlayamadığını kaydeden Öztrak, projenin ulus devlele çelişmediğini de kaydetti.