Rusya krizi sektörlere yansImaya başladı

Rusya krizi sektörlere yansImaya başladı
Moskova’nın aldığı önlemler Türkiye’de turizmden, ihracata, gıda sektörüne kadar yansımaya başladı. Buğdaya getirilen ek vergi, iç piyasada ekmeğe zam olarak yansıyacak

Rusya’da ekonomik krize karşı alınan önlemler Türkiye’de ihracattan tüketime, turizm sektörüne kadar hızla yansımaya başladı. Kasım ayı itibariyle Antalya’ya gelen Rus turist sayısı yüzde 35 gerilerken, iç piyasada ekmek fiyatlarına Rusya kaynaklı zam gelme ihtimali arttı. Ukrayna krizi ve yaptırımlar nedeni ile rublenin aşırı değer kaybetmesi Rusya’nın tahıl ihracatını etkiledi. İç ve dış piyasalar arasında aşırı fark oluşması nedeni ile ek tedbir alan Rusya hükümeti ton başına 35 eurodan az olmamak kaydı ile vergi uygulanmasını kararlaştırdı. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, buğday ihracatına vergi getirilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı. Kararname gereği 1 Şubat 2015’ten itibaren buğdayın gümrük değerinin yüzde 15 ihracat vergisi, ek olarak da 7,5 euro alınacak ve 1 ton buğdaydan  alınan vergi 35 eurodan az olmayacak. Buğday ihracatından alınacak bu vergi Türkiye’de iç piyasaya da fiyat artışı olarak yansıyacak. Rusya, ayrıca  17 Aralık’tan itibaren Mısır, Türkiye, Hindistan ve Ermenistan hariç tüm ülkelere buğday gönderilmesine karşı gayriresmi moratoryum ilan etmişti.

30 milyon ton ihracat
Rus Hükümeti’nden  yapılan açıklamada, “Bu ihraç vergileri yerel piyasanın istikrarının sağlanmasına katkı sağlayacak...” denildi. Rusya bu yıl 105 milyon tonla rekor tahıl hasadı yaparken, bunun 30 milyon tona yakınını ihraç edecek. İçerde tüketiciyi korumak isteyen hükümet ihracata vergi uygulayarak denge oluşturmaya çalışıyor. Yeni vergiler Rusya’nın Gümrük Birliği içinde olduğu ülkeler ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri dışındaki ihracatı kapsayacak. Türkiye, Rusya’nın tahıl ihracatından en çok pay alan ülkelerden biri.

Yüzde 80 zamlandı
Türkiye 1,8 milyar dolarlık tahıl ithalatının 1 milyar dolarını Rusya’dan yapıyor. Buğdayın fiyatının artması Türkiye’de ekmek ve makarna fiyatlarına yansıyacak.
Rusya Tarım Bakanlığı verilerine göre Temmuz 2014’de tahıl ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı. Sadece son bir hafta içinde iç piyasada buğday fiyatları yüzde 5 civarında zamlandı. Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko son 5 ay içinde tahıl fiyatlarının ortalama yüzde 80 civarında arttığına dikkat çekti.  Rusya’nın 1 Temmuz’dan itibaren 20,6 milyon ton tahıl ihraç ettiği ve 4,5 milyar dolar gelir elde ettiği belirtiliyor.