Naci Cinisli: 2020’de 125 milyar liralık bir bütçe açığı bekleniyor

Naci Cinisli: 2020’de 125 milyar liralık bir bütçe açığı bekleniyor
İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, Saray’ın bütçe açığına dikkat çekerek,”2019 yılı için 80 milyar lira bütçe açığı öngörülmekteyken ekonomimizin büyümemesi nedeniyle zorlama eklemelere rağmen 2020’de 125 milyar liralık bir bütçe açığı bekleniyor” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) devam eden bütçe görüşmelerinde İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli açıklamalarda bulundu.

Naci Cinisli, Saray’ın harcamalarını ve çığ gibi büyüyen bütçe açığını eleştirerek, ”Bütçe açığını kapatmak için üretime dayalı bir ekonomi programı takip edilmeli. Bunun yerine, yeni vergilerin ihdas edilerek, mevcut vergi oranlarını yükselterek, cezaları yoğunlaştırarak milletimizin sırtına durmadan yüklenilmesi anlaşılır iş değil. Maalesef, her geçen yıl giderlerimizin gelirlerimizi hızla geçtiği bir durumdayız” ifadelerini kullandı.

"2018'DE BÜTÇE 73 MİLYAR LİRA AÇIK VERMİŞ"

Bütçe açığına dikkat çeken Cinisli, "2018 yılı bütçe giderleri yaklaşık rakamlarla 930 milyar lira, bütçe gelirleriyse 857 milyar lira. Netice itibarıyla 2018 yılı bütçesi yaklaşık 73 milyar lira açık vermiş. Önceki yıllara baktığımızda da bütçe açığını görüyoruz. 2015 yılında 23,5 milyar, 2016 yılında da 29,3 milyar, 2017 yılında 47,8 milyar açık verilmiş durumda. 2019 yılı için 80 milyar lira bütçe açığı öngörülmekteyken ekonomimizin büyümemesi nedeniyle zorlama eklemelere rağmen 2020’de 125 milyar liralık bir bütçe açığı bekleniyor" dedi.

Günlük yaşam içerisinde cazip reklamlarla çekici hale getirilen kredilerin, insanları günlük hayatta yıkıcı sonuçlara ittiğini belirten Canikli, "Kredilerin, insanımızın günlük hayatındaki yıkıcı sonuçlarını hepimiz görüyoruz. Üretmeden, borçlanarak yapılan harcamalarla 2018 yılında bütçenin yüzde 9’una tekabül eden 75 milyar liralık kısmı faiz giderlerine ayrılmış. Bu oran 2019’da yüzde 13, 2020’deyse yüzde 17 olarak öngörülüyor. Yani önümüzdeki yılın kesin hesabını incelediğimizde 140 milyar liralık bir tutarın faiz ödemesine ayrıldığını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

"EKONOMİ DÜZGÜN YÖNETİLSEYDİ..."

Ekonominin düzgün yönetilmesinin birçok derde çare olunacağını belirten Canikli, “Ekonomimiz düzgün yönetilebilseydi bu parayla emeklilikte yaşa takılanların, 3600 ek gösterge bekleyenlerin, KYK borçlularının, asgari ücretlilerin, emekli maaşıyla geçinemeyenlerin ve çiftçilerin dertlerine çare bulunabilirdi. Böylesine karamsar ve dibe doğru giden bir ekonomideki bütçe açığının nedenlerini on gündür kıymetli milletvekillerimiz açıklıyorlar” şeklinde konuştu.

Canikli’nin Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Değerli milletvekilleri, son olarak, elde avuçta kalan son değerlerimizden biri olan Vakıflar Genel Müdürlüğünün Vakıfbank’taki yüzde 58,5 oranındaki hissesi Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle hazineye devredildi. Buradan elde edilecek gelirle ne bütçe açığı kapanır ne de güven telkin edemediğimiz yabancı yatırımcıyı cezbedebiliriz. İstikrarsız iç ve dış politikamız yüzünden ekonomide güven telkin edemiyoruz, yabancı yatırımcıları ülkemize çekemiyoruz.

“NERELERDE HATA YAPILDIĞINI İYİ DÜŞÜNMELİYİZ”

Demokrasi ve tutarlı dış politika olmazsa kalkınma da olmuyor. Devletimizin dış politikasında temel prensip kabul edilen komşularımız ve dış dünyayla denge içinde, barış ortamında ilişkilerin yürütülmesinden son sekiz senedir uzaklaşıldığını menfi tecrübeler yaşayarak görüyoruz. Uluslararası kuruluşlardaki tartışılan hâlimiz vahim boyutlarda. Nazımızın en çok geçtiği, gücümüzü en çok hissettirdiğimiz NATO’da bile değerimiz tartışılır oldu. Hem ekonomimiz hem de dış politikamız istikrarsızlaştıkça giderek yalnız kalmaya başlayan, uluslararası örgütlerde destek görmeyen, itibarsızlaşan bir ülke oluyoruz. Nerelerde hata yapıldığını çok iyi düşünmeliyiz.

Doğu Akdeniz’de ön yargılı dış politikamızın sonucunu yaşıyoruz. Mısır ve İsrail’le olan sorunlu ilişkilerimizi Yunanistan istismar ederek romantik düşüncelerle dost kabul edilen Katar’ı bile işin içine alarak Ürdün gibi bölge ülkeleriyle blok hâlinde bizi hakkımız olan doğal servetten dışlıyorlar.

AK PARTİ iktidarlarının şu anda iç savaş yaşayan Libya’ya asker göndermeyi kamuoyunu alıştırmaya çalıştığı bir ortamda 16 yaş altı ve 55 yaş üstü Libyalıların ülkemize vizesiz girişlerine apar topar izin vermesi son derece düşündürücü. Bunun yeni bir göç akınına neden olabileceği endişesini de yaşıyorum.

İlgili Haberler