Niğde'de maden skandalı: Siyanür köye kadar sızdı!

Niğde'de maden skandalı: Siyanür köye kadar sızdı!
Niğde Ulukışla’da Tepeköy mevkiinde faaliyet gösteren Gümüştaş Madenciliğe ait tesisteki siyanür havuzundan sızan siyanürün köyün iç kesimlerine kadar sızdığı ve bir tarlada biriktiği ortaya çıktı. Vatandaşlar Yeniçağ üzerinden yetkililere seslendi.

Erdem AVŞAR / YENİÇAĞ

Altın madenciliğindeki siyanür tehlikesi Kaz Dağları’ndaki çalışmada gündeme gelirken, sessiz tehlike Niğde’de de baş gösterdi.

Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Tepeköy Köyüne yakın maden faaliyeti yürüten Gümüştaş Madenciliğe ait siyanür havuzunda sızıntı olduğu ortaya çıktı.

Söz konusu zehirli siyanür sızıntısının ise köy merkezine yakın bir tarlada ortaya çıktığı bildirildi.

Sızıntının tespit edilmesinin ardından bölgeden alınan örneklerde yüksek seviyede siyanüre rastlandığı öğrenildi.

Sızıntının yer altı kaynaklarına sızması ve bölgedeki tarım ürünlerine bulaşması demek bölge halkını bekleyen kanser riskine davetiye çıkarmak demek.

VATANDAŞ SİNDİRİLMEYE Mİ ÇALIŞILIYOR?

Sızıntının ortaya çıkması ve alınan numunelerle olayın kanıtlanmasına rağmen tesise herhangi bir yaptırım uygulanmadığı, tesisin kapatılması bir yana duruma itiraz eden köylülerin sindirilmeye çalışıldığı iddia edildi.

Yeniçağ ihbar hattına ulaşan vatandaşlar, sızıntının ardından madende çalışan bazı işçilerin işten kovulduğunu, kalan işçilerin ise kovulmakla tehdit edildiği ve mobbing uygulandığını ifade etti.

Söz konusu gelişmelere AKP’li Ulukışla Belediye Başkanı Ali Uğurlu’nun sessiz kalması bölge halkının tepkilerine neden oldu.

"CANIMIZIN DERDİNE DÜŞTÜK"

Maden tesisinde gereken önlemin bir an önce alınması çağrısında bulunan bölge halkı, gelecek nesillerin ve çocuklarının kanser tehlikesiyle yaşamasını istemediklerini dile getirdi.

Yeniçağ, aracılığıyla yetkililere seslenen vatandaşlar, “Biz burada canımızın derdine düştük. Başkan bizi yalnız bıraktı. Yetkililerden isteğimiz gereken önlemlerin bir an önce alınması ve madenin gerekli tedbirleri alması” ifadelerini kullandı.