Nisan'da kara kış geri geldi

Nisan'da kara kış geri geldi
Nisan ayında alışık olduğumuz yağmurlar bu sene yerini kara bıraktı. Türkiye'nin bir çok şehrinde kar yağışı etkili olmaya devam ediyor. Özellikle Kars, Bingöl, Erzurum, Tokat, Kayseri, Rize ve Çankırı'da kar kabusu yaşanıyor.

Lapa lapa yağan kar şaşkına çevirdi

Nisan ayında bir çok ilimiz kaşı yaşıyor. Bu illerden biri de Kars. Kars’ta etkili olan soğuk ve yağmurlu hava, yerini kar yağışına bıraktı. Gece başlayan ve lapa lapa yağan kar, vatandaşları şaşırttı. Kente kar kalınlığı 20 santimetreyi geçerken, birçok köy yolu da ulaşıma kapandı.

Batıda insanların Ege’de denize girmeye başladığını ifade eden Güven Öztürk, “Nisan’ın ortasında kar kürüyoruz. Millet Ege’de denize giriyor. Ben de burada kar kürüyorum” dedi.
Kar yağışının çiftçileri zor durumda bırakacağını belirten Mehmet Aşasın, “Nisan’ın ortası ilk defa görüyorum. Bu kar akşam yağmaya başladı ve arabayı dışarıda bıraktım araba çalışmadı. Gerçekten görüntü olarak çok güzel, ama bizim çiftçimiz için doğu için iyi değil bu kadar kar, artık çift zamanı biliyorsunuz” diye konuştu.

Kentte yağan kar vatandaşları da hazırlıksız yakaladı. Sabah erken saatlerde işlerine giden vatandaşlar kaldırımlarda yürümekte zorlanırken, iş yerlerini açan vatandaşlarda kar kürüdü.

BİNGÖL

Bingöl’ün en çok kar yağışı alan ilçesi Karlıova, bahar ayının ortasında beyaza büründü. Kar kalınlığı yer yer 5 santimetreyi aştı.

Adını karla kaplı ovadan alan Karlıova ilçesinde kar çilesi bitmek bilmedi. İl genelinde bahar havası tamamen hakim olurken, Karlıova’da yeniden kar yağışı etkisini gösterdi. Akşam saatlerinde yağmurla karışık başlayan kar, sonrasında tamamen etkisini gösterdi. İlçenin tamamı beyaza bürünürken, kar kalınlığı da yer yer 5 santimetreyi aştı.

Kar yağışıyla beraber bazı sürücüler de aracının üzerinde karları temizlemeye başladı.

ERZURUM

Erzurum’da etkili olan yoğun kar yağışı ulaşımı da olumsuz olarak etkiliyor. Kar yağışı ve tipinin etkili olduğu Erzurum - Kars karayolu Pasinler ilçesinde çok sayıda araç yolda mahsur kaldı. Karayolları ekipleri yollarda karla mücadele çalışması yaparken devrilen iki TIR yolun trafiğe kapanmasına neden oldu.
Erzurum - Kars karayolu kısa süreli trafiğe kapanırken trafik tek şeritten kontrollü olarak sağlanıyor.

TOKAT

Tokat-Sivas kara yolu 1650 rakımlı Çamlıbel Tepesi''nde yoğun kar yağışı nedeni ile ağır tonajlı araçların geçişine izin verilmedi.
Tokat’ta kar yağışı yüksek kesimlerde gece saatlerinde etkisini gösterdi. Tokat-Sivas kara yolu 1650 rakımlı Çamlıbel Geçidi''nde kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandı. Kar yağışı ve tipi nedeniyle görüş mesafesi yer yer 10 metreye kadar düştü. 

Bölge trafik ekipleri uygulama yaparak ağır tonajlı araçların yola çıkmasına izin vermedi. Geyraz Mahallesinde bir akaryakıt istasyonunda ağır tonajlı araç sürücüleri bekletiliyor. Karayolları ekipleri bölgede ulaşımın durmaması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Çamlıbel tepesinde tırını park ederek yolun açılmasını bekleyen Süleyman Sezgin, yoğun kar yağışı nedeni ile yolda bekleyişlerini sürdürdüklerini ifade ederek, “Yıllardır bu yollardayız ilk defa böyle denk geldik. Nisan ayında böyle bir kar yağışı beklemiyorduk” diye konuştu.

SİVAS

Sivas’ta hava sıcaklığı 20 derece birden düştü, Nisan ortasında şehir merkezinde lapa lapa kar yağdı.
Hava sıcaklığının 18 dereceye kadar ulaştığı Sivas’ta, hava sıcaklığı yeniden sıfırın altına düştü. Akşam saatlerinde şehir merkezine lapa lapa kar yağdı. Lapa lapa yağan kar kısa sürede şehir merkezinde kış mevsimini aratmayan görüntüler oluşturdu.

KAYSERİ

Nisan ayında Kayseri''ye yağan kar, Erciyes Dağı''nı beyaza bürüdü.
Kayseri''de sabah saatlerinden itibaren etkisini sürdüren kar yağışı, yüksek kesimleri beyaza bürüdü. Türkiye''nin önemli kayak merkezlerinden biri olan 3 bin 917 rakımlı Erciyes Dağı''nda da kar yağışı etkisini artırdı. Nisan ayında yağan kar ile beraber Erciyes beyaza büründü.

RİZE

Rize''nin yüksek kesimlerinde Nisan ayında kar yağışı etkili oluyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuvvetli yağış uyarısı yaptığı Rize''nin yüksek kesimlerinde yağmur yağışı yerini kar yağışına bıraktı. Yaylalar beyaza bürünürken, kar yağışının yüksek kesimlerde bir kaç gün daha etkili olması bekleniyor.

ÇANKIRI

Çankırı''da etkili olan kar yağışı, kentin yüksek kesimlerini beyaza bürüdü. Beyaz örtüyle kaplanan Ilgaz Dağı havadan görüntülendi.

Çankırı''da sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı öğlen saatlerine kadar devam etti. Kar yağışı ile birlikte kentin yüksek kesimleri beyaza büründü. Nisan ayında gelen kar yağışı, Ilgaz Dağı''nda kartpostallık görüntüler oluşturdu. Beyaz örtüyle kaplanan Ilgaz Dağı havadan görüntülendi.

Öte yandan, Karayolları ekipleri kar yağışının etkili olduğu bölgelerde tuzlama ve küreme çalışması yapıyor.