Bakan Nureddin Nebati, ABD Merkez Bankası hakkındaki komplo teorisini biliyormuş gibi anlattı

Bakan Nureddin Nebati, ABD Merkez Bankası hakkındaki komplo teorisini biliyormuş gibi anlattı
Hazine Ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve dolarla ile ilgili soruya gülerek verdiği yanıt sosyal medyada gündem oldu. İşte ayrıntılar...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye''nin "yeni ekonomi modeli" sonrasında CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge''de söylediği sözler sosyal medyada gündem oldu.

Bakan Nebati''nin Merkez Bankası''nın bağımsızlığı ve dolarla ile ilgili soruya "Bağımsızlık kullandığı araçlardadır. Amerika Merkez Bankası da Amerika''nın çıkarları doğrultusunda Biden''ın dediklerini yapar ya da yapmaz. Oradaki Merkez Bankası kamunun değil ki. 5 tane ailenin" diyerek gülerek değerlendirmesi dikkat çekti.

Nabati''nin açıklamalarına sosyal medyadan gelen tepkilerden bazıları şöyle;

"Türkiye''nin Maliye Bakanı CNN TÜRK''te ABD Merkez Bankası''nın Amerikan kamuoyuna değil, 5 ailenin elinde olduğuna dair bir komplo teorisi yayıyor. Sadece günlük haberler
@CNN Türkiye''deki iştiraki."

Amerikan Merkez Bankası (Fed) nedir?

Amerika Birleşik Devletleri’nin merkez bankası olarak bilinen Federal Rezerv Sistemi (Federal Reserve System –FED), ülkenin para politikasını yönetir ve bu bağlamda, ABD mali sisteminde, istikrarın sağlanmasında ve sürdürülebilmesinde çok önemli bir işlev görür. FED, bilinen anlamda tipik bir merkez bankası kimliğinde değildir. Tam anlamıyla özerk ve kendine özgü, son derece özel bir yapıdadır.

ABD’nin para ve maliye politikalarına doğrudan etki etmesinin ötesinde, küresel bağlamda da, ülkelerin para ve maliye politikalarını etkilemektedir. Küresel bağlamda tüm ekonomiler, özellikle de yükselen piyasalar, politikalarını FED’ in kararlarına ve uygulamalarına göre ayarlamaya ve planlamaya çalışmaktadırlar. Diğer yandan da, ekonomik ve mali istikrarlarını sürdürebilmek için, FED’ i çok yakından ve güncel olarak, izlemektedirler.

Nebati''nin dikkat çeken diğer ifadeleri şöyle;

Programda muhalefe mesaj gönderen Bakan Nebati, “Geliyor gelmekte olan diyor. Onların sloganını kullanıyorsun diyorlar, onların kullandığı her şeyi kullanacağım, onlara bir şey bırakmayacağım. Şunu bilsinler: Geldi, gelmekte olan geldi” dedi. 

Bakan Nebati’nin programda “Cumhurbaşkanımızın konuşmasından sonra döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum, arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Lan nasıl? Harika. 20 Aralık büyük bir geceydi” demesi ise izleyenleri şaşırttı. 

Ayrıca programda ekonomideki gelişmeleri ise “Gözler bir aynadır, ruhun aynasıdır. Göz her şeyi anlatır. Birinin gözlerinden okursunuz mutlu mu mutsuz mu olduğunu. Rakamlarla ilgili bir şey sordu. Rakamı size söyleyeyim de bunun ötesinde bir şey var; siz benim enerjimi görmelisiniz, hissiyatımı hissetmelisiniz. Çünkü ekonomi rakam demek değildir” diyerek değerlendirdi.  

İlgili Haberler