İnsan tüccarlarının son vahşeti: 24 ölü!

İnsan tüccarlarının son vahşeti: 24 ölü!
İstanbul’da sabah saatlerinde 42 Afgan kaçağı taşıyan teknenin Rumeli Feneri açıklarında batması faciayla sonuçlandı.

İnsan tüccarlarının son vahşeti: 24 ölü!

Kazanın ardından başlatılan arama çalışmalarında 24 ceset bulundu. Kaçaklardan 12’sinin çocuk, 7’sinin kadın, 23’ünün ise erkek olduğu öğrenildi. Teknede Türk kaptanla birlikte 43 kişi bulunuyordu. Afgan uyruklu kaçaklar 7 bin euroya Bulgaristan’a gidecekti.

İstanbul Boğazı’nda kaçak göçmenleri taşıyan tekne battı. 21 kişinin cesedine ulaşıldı, 6 kişi de kurtarıldı. 10 kişilik tekneye 43 kişi binen kaçakların, çocuklara yetişkin can yelekleri giydirdiği ortaya çıktı. Kurtarma çalışmalarına katılan bir balıkçı ise “Bir ihtimalle gemi çarptı” iddiasında bulundu. Kaçak göçmenlerin İstanbul’dan Bulgaristan’a gitmek üzere üzere tekneye bindiği ve 7 bin Euro’ya anlaştıkları belirtildi. Kaçak göçmenlerin Afgan uyruklu oldukları öğrenildi. 21 cesede ulaşılırken, 6 kişi de sağ olarak kurtarıldı. Suda kaybolan yaklaşık 16 kişi ise halen aranıyor. Teknede kadın ve çocukların aralarında bulunduğu 43 kaçak göçmenin bulunduğu bildirildi. Kurtarma çalışmalarına 7 Sahil Güvenlik botu, 1 helikopter ve 1 dalış timi katılıyor.  

“Gemi çarptı” iddiası
Kurtarma çalışmalarına katılan balıkçı Emre Can Kolcu, “Suyun üzerinde cesetler gördük. Hepsinin üzerinde can yelekleri vardı. Belli ki boğularak ölmemişler. Denizde çantalar, ayakkabılar, montlar, boş can yelekleri vardı. Büyük ihtimalle yetişkin can yeleklerini çocuklara giydirdiler” dedi. Hava şartları ve göçmenlerin durumuna dikkat çeken balıkçı Kolcu, şöyle konuştu: “Su depoları teknenin baş tarafını havada tutmuş ama tekne genel olarak batmış. Üst kamarası kırılmış. Gemi trafiğinde battığı için gemi bindirdiğini düşünüyoruz. Tekneyi kıracak, harap edecek bir hava yok. Büyük bir ihtimalle gemi çarptı. Ölenler de donarak ölmüşler.”

 

“Umuda yolculuk” 3 yılda 20 kat arttı

Komşu ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar, Türkiye’yi yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığında, transit ve hedef ülke konumuna getirdi. Ege Denizi’nde 2011 yılında 546 kaçak yakalayan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, bu yılın 10. ayında 11 bin 750 yasa dışı göçmeni kurtardı. Savaş, yoksulluk gibi nedenlerle başka ülkelere gitmek için “umuda yolculuk”a çıkanların çoğunu ise Suriye ve Afganistan uyruklular oluşturuyor.