Suriye: Şah Fırat Operasyonu savaş sebebidir

Suriye: Şah Fırat Operasyonu savaş sebebidir
Ulusal Uzlaşı Bakanı Ali Haydar, Süleyman Şah Türbesi’ne düzenlenen Şah Fırat Operasyonu’nu “saldırı” ve “Suriye’nin egemenliğini ihlal” olarak değerlendirdi.

Suriye: Şah Fırat Operasyonu savaş sebebidir

Suriye’nin Türkiye’ye doğrudan değil, “stratejik” bir cevap vereceğini belirten Haydar, “İsyancılara ve teröristlere sınırlarını açarak ve onları eğitip silah sağlayarak savaşa düpedüz destek veren Türkiye düşmanca amacını gösterdi” dedi.

Suriye Ulusal Uzlaşı Bakanı Ali Haydar, Süleyman Şah Türbesi’ne düzenlenen Şah Fırat Operasyonu’nu “saldırı” ve “Suriye’nin egemenliğini ihlal” olarak değerlendirdi. Rudaw’a konuşan Haydar, Suriye’nin Türkiye’ye doğrudan değil, “stratejik” bir cevap vereceğini belirterek şöyle dedi: “Türkiye’nin Suriye topraklarına müdahalesi gerçek yüzlerini ve Suriye’ye yönelik düşmanca amaçlarını ortaya koydu.” Şah Fırat Operasyonu’nu “savaş nedeni” olarak nitelendiren Haydar, “Suriye’de iç savaş ve kriz patlak verdiğinde Türkiye, isyancılara ve teröristlere sınırlarını açarak ve onları eğitip silah sağlayarak savaşa düpedüz destek verdi. Türkiye, topraklarını Suriye’ye saldırı düzenlemek için kullandı” iddiasında bulundu. Ankara’yı IŞİD militanlarına destek vermekle suçlayan Haydar sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye IŞİD’e yardımdaki rolünü herkese gösterdi ve bugün görüyoruz ki IŞİD sadece Suriye değil tüm dünya için bir tehdit.”  Suriye hükümeti ilk açıklamasında da operasyonu ’alenen saldırganlık’olarak nitelendirmişti. Şam hükümetinin Suriye Devlet Televizyonu’ndan yayınlanan açıklamasında, Türkiye’nin İstanbul’daki Suriye Başkonsolosluğu’nu bilgilendirdiği ancak Suriye’nin onayını beklemeden harekete geçtiği belirtilmişti.