MEB'e tepkiler arka arkaya geldi

MEB'e tepkiler arka arkaya geldi
Yüz yüze eğitimin başlamasına yalnızca iki hafta kaldı. Veliler, Öğrenci Veli Derneği ve Eğitim Sen kuruluşları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tarafından alınan tedbirleri yetersiz gördüklerini dile getirdi.

Salgın nedeniyle yaklaşık bir buçuk yıl ara verilen yüz yüze eğitimin başlamasına sayılı günler kaldı. İlk, orta ve lise düzeyindeki okullarda 6 Eylül’de başlaması hedeflenen yüz yüze eğitime ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan hazırlıklar ise tartışma konusu. Gerekli önlemler alınmadığını ve hazırlıkların tam anlamıyla yapılmadığını vurgulayan eğitimci ve veliler, duruma tepkili.

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberine göre, MEB tarafından açıklanan tedbirlerin maske, mesafe, hijyenden öteye gitmediğini belirten Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) Başkanı Ömer Yılmaz, “Okulların yüz yüze devam edebilmesi ve sürdürülebilir olması için pandemi koşullarının oluşturulması gerekiyor. Alınması gereken tedbirler ise belli; sınıf mevcudu azaltılmalı, hijyen koşullarının sağlanabilmesi için ek personel ataması yapılmalı, ek derslikler açılmalı ve öğretmen ataması yapılmalı. Bunlar için de MEB’e kaynak ayrılması gerekiyor. Halkın kaynakları halka harcansın” diye konuştu.

YANLIŞ DEDİKLERİ MODELİ UYGULUYORLAR

Okullardaki öğrenci sayısına ve dersliklerin yetersizliğine dikkat çeken Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada delta varyantı nedeniyle mesafe 2 metre olmalı dendi. Ancak sınıf mevcutları pek çok okulda 40 kişiyi buluyor. Buna önlem olarak MEB, ikili eğitime geçmeyi uygun gördü. Ancak daha önce ikili eğitimi Bakanlık kendisi kaldırmıştı. Bu yanlış bir eğitim demişti. Yine maddi kaynaksızlıklar nedeniyle herhalde yeterli okul yapılamadı. Yapılanlar da imam hatip oldu. Diğer okullarda da öğrenci sayısı haddinden fazla.”

Sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, “Veliler, vakalar veya yetersiz tedbirleri gerekçe göstererek okula göndermeyeceğim diyebilir. Bu nedenle süreç şeffaf yürütülmeli ki bu gibi durumların önüne geçilsin” ifadelerini kullandı.

EĞİTİMİN PAYDAŞLARINA KULAK VERİN

Sürecin eğitimin paydaşlarıyla yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Biz Veli-der olarak sürecin başından beri alınması gereken tedbirleri açıklıyoruz. Bunla ilgili eylemler, basın açıklamaları gerçekleştiriyoruz. Diğer STK’ların da önerilerine kulak verilerek bu süreç eğitimin paydaşlarıyla yürütülmeli” dedi.

Eğitimin kesintisiz sürmesi için koşullar madde madde sıralandı

Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) tarafından dün yapılan yazılı açıklamayla da gerekli koşullar sağlanarak yüz yüze eğitimin kesintisiz sürmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

Okulların açık tutulması için gerekli koşullar ise şöyle sıralandı:

• Yüz yüze eğitim ve telafi eğitimi için acilen ek bütçe ayrılmalı.

• Yeterli öğretmen ataması yapılmalı.

• Aşılama yaygınlaştırılmalı.

• Yeterli ek derslik sağlanmalı.

• Tüm eğitim kurumlarında gerekli fiziksel koşullar sağlanmalı.

• Okulların çevrimiçi platformlarında yapılan hazırlıklar, alınan önlemler düzenli bir şekilde paylaşılmalı.

• Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalı.

MEB''İN TEDBİRLERİ YETERSİZ

MEB, yüz yüze eğitimde alınacak tedbirleri belirledi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer imzasıyla geçen gün illere gönderilen "2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler" konulu yazıda, Covid-19 salgınıyla mücadele, başta maske, mesafe ve temizlik kuralları olmak üzere alınan önlem ve tedbirlerin titizlikle uygulanması istendi. Yazıya göre, sorumluluk ve hazırlık sınıflarında yeterlilik sınavları iki haftaya yayılarak 1 Eylül-12 Eylül tarihleri arasında planlanarak uygulanacak.

YÜZ YÜZE EĞİTİME HAZIR MIYIZ?

Eğitim Sen de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla MEB''e şu soruları yöneltti:

• Eğitim ve bilim emekçilerinin tamamı aşılandı mı?

• 12 yaş üstü öğrencilerin aşılanmasında ne kadar yol alındı?

• Kaç yeni derslik yapıldı?

• Yeni öğretmen ataması ve yardımcı/destek personel için yapılan çalışmalar ne durumda?

İlgili Haberler