Fatsa'daki sel suları fındık bahçesini böyle yuttu

Fatsa'daki sel suları fındık bahçesini böyle yuttu
Fatsa'da yağışın neden olduğu sel suları, maden ocağı bölgesindeki fındık bahçesini çökertti. Bahçenin sahibi Cevat Atar, “Eskiden orman vardı. Orman, suları zapt ediyordu koruyordu. Ama ormanlar kesildikten sonra, bütün suları bahçelere verdiler” dedi.

Ordu Fatsa’da dün başlayan yoğun yağışın oluşturduğu sel suları nedeniyle Yukarıtepe Mahallesi’ndeki bir yolu ve bir fındık bahçesini çökertti.

Çöken fındık bahçesinin sahibi Cevat Atar, bölgede altın maden işletmesi açan bir şirketin ağaçları kesmesi nedeniyle yağmur sularının tutulamadığını, heyelanın bu nedenle meydana geldiğini söyledi.

Sel suları nedeniyle fındık bahçesinin bir kısmı yola doğru kaydı. Maden ocağının yakınında fındık bahçesi olan Cevat Atar, sel sularının bahçeye zarar vermemesi için daha önce su kanalı açtıklarını, ancak maden şirketinin bu kanalları kapattığını iddia etti.

Atar, şunları söyledi:  

“Burası zaten maden bölgesi. Buradaki suları olduğu gibi yola verdiler. Eskiden orman vardı. Orman, suları zapt ediyordu koruyordu. Ama ormanlar kesildikten sonra bütün suları bahçelere verdiler. Bu zamana kadar burada kesinlikle böyle bir şey olmuyordu. Ormanların kesilmesi, madenin bütün suları bir yere toplaması, bizi zor durumda bıraktı. Eskiden ormanlar bu suları tutuyordu. Aşağı emdiriyordu. Ama şimdi orman kesildikten sonra heyelan başladı.”

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyesi Avukat Nur Hilal Gündüz, selin meydana geldiği bölgenin Fatsa ile bağlantı yolunun tamamen kapandığını aktardı.

Maden şirketinin kapasitesini arttırmak istediğini ve atık barajı kurmak istediğini iddia eden Gündüz, fındık bahçesinin olduğu alan için “Sonunda bahçe artık dayanamıyor. Bu kadar yağmuru, alttan kazmayı, oymayı kaldıramıyor. Maden sahasından gelen yağmur bahçeyi tamamen yola doğru göçürmüş” dedi. (ANKA)

İlgili Haberler