Vicdansız bir gazeteci herkes tatil yapıyor dedi ya. İşte muhteşem tatil fırsatı size. Otobüsten iniyorsunuz günü birlik denizdesin. Parkta yatıyorsunuz ve aynı otobüslü geri dönüyorsunuz. Nasıl ama

Vicdansız bir gazeteci herkes tatil yapıyor dedi ya. İşte muhteşem tatil fırsatı size. Otobüsten iniyorsunuz günü birlik denizdesin. Parkta yatıyorsunuz ve aynı otobüslü geri dönüyorsunuz. Nasıl ama
Tatil mevsimi geldi. Yazlık yerlere "en uygun" ulaşım aracı otobüs fiyatları bile 350 ile 500 lira arasında değişiyor. 4 kişilik bir ailenin sadece gidiş-geliş bileti neredeyse bir asgari ücret ediyor.

Yapılan araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 70’inin tatile gidecek parası yok. 1997 ile 2012 yılları arasında dünyaya gelenleri temsil eden ‘Z kuşağı’nın da yüzde 89’u tatile gidemiyor.

Hayat pahalılığı nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlar tatile de gidemez hale geldi. Tüketici Birliği Federasyonu “Yaşasın Tatil” isimli kamuoyu araştırmasını yayınladı. Buna göre, vatandaşların yüzde 69,7’sinin tatile çıkmak için bütçesinin yeterli olmadığını belirtiyor. 

TAKSİTLE TATİL PLANI

Araştırmada, yaz tatiline gideceğini beyan edenlerin yüzde 52’si kendi bütçesiyle tatilini finanse edeceğini belirtirken, yüzde 44’ü ise kredi kartına taksit ile tatile gideceğini belirtti. Tatile gideceğini beyan edenlerin yüzde 18’i kendi yazlık evinde kalacağını söyledi. 20 bin liradan başlayan otel fiyatlarına ise yaklaşılmıyor. Bu veriler ışığında tatile gideceğini beyan edenlerin yaklaşık üçte birinin ücretli konaklama yöntemlerini tercih etmediği görüldü.

OTOBÜS FİYATLARI CEP YAKIYOR

Kredi kartına borçlanıp, tatile kıt kanaat gidebilenler ise otobüs fiyatlarına isyan ediyor. İstanbul''da motorin litre fiyatı 23.34 lira, Benzinin litresi ise ortalama 20.03 TL''den satılıyor. Yaz aylarında İstanbul- Antalya, İstanbul- İzmir bileti fiyatları 350 ile 500 lira arasında değişiyor.

Son bir yılda akaryakıt fiyatlarının dörde katlanması, otobüsle seyahatlerde önceki yıllarda görülmemiş meblağların ortaya çıkmasına neden oldu. Bu durum hem yolcuları hem de otobüsçüleri çıkmaza soktu.

Otobüs bileti tutarları vatandaşın ulaşamayacağı seviyelere çıktı. Firmalar bilet satamamaktan, yolcular ise alamamaktan şikayetçi. Vatandaşlar, fiyatlar bu şekilde artmaya devam ederse artık seyahat edemeyeceklerini dile getiriyor. 

Yolcular artan fiyatlardan oldukça muzdarip. Keyfi seyahatler neredeyse sıfırlanmış durumda. Yurttaşlar genelde iş için ya da bir zorunluluktan dolayı şehir değiştiriyor.

Vatandaşlar, fiyatlar bu şekilde artmaya devam ederse artık seyahat edemeyeceklerini dile getiriyor. Çünkü 4 kişilik bir ailenin sadece gidiş-geliş bileti neredeyse bir asgari ücret ediyor.

İlgili Haberler