Zirveden 'BM eleştirisi' çıktı

Zirveden 'BM eleştirisi' çıktı
Zirveden 'BM eleştirisi' çıktı

Bağlantısızlar Hareketi’nin Tahran’da toplanan zirvesine katılan devlet başkanları, sonuç bildirisinin ardından gele

Bağlantısızlar Hareketi’nin Tahran’da toplanan zirvesine katılan devlet başkanları, sonuç bildirisinin ardından geleneksel toplu fotoğrafta yerlerini aldılar.

İran’ın ev sahipliğindeki 16. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi, sonuç bildirisinin kabulüyle çalışmalarını tamamladı.

Başkent Tahran’da 120’den fazla ülkenin katılımıyla yapılan 16. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın, sonuç bildirisi üzerinde ittifak sağlandığını açıklamasıyla sona erdi. Zirveye katılım düzeyi ve sayının benzersiz olduğunu kaydeden Ahmedinecad, katılımcı ülke devlet ya da hükümet başkanları ile temsilcilerinin konuşmalarında Bağlantısızlar Hareketi’nin ilke ve hedeflerine bağlılıklarını vurguladıklarını ifade etti. Ahmedinecad, Bağlantısızlar Hareketi’nin, dünya yönetimindeki sistemin daha çoğulcu ve katılımcı bir yapıya kavuşturulması gerektiği yönünde ortak görüş belirttiğini söyledi.

Reform tavsiyesi
Bağlantısızlar Hareketi, sonuç bildirisinde BM’nin yapısında reforma gidilmesi konusu öne çıktı. Filistin sorunu ve Filistin topraklarındaki İsrail işgali, nükleer silahların imhası, terörizmle mücadele, insan haklarına saygı, barışçıl nükleer enerjiden istifade hakkı gibi konular da bildiride yer aldı. İran’ın, zirvede Mısır’dan devraldığı dönem başkanlığını, üç yılın sonunda Venezüella’ya devretmesi de varılan kararlardan biri olarak açıklandı. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in açılış konuşmasıyla başlayan Liderler Zirvesi’nde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, katılımcı ülke temsilcilerine hitap etmişti. Aralarında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da bulunduğu 40 kadar ülke devlet ya da hükümet başkanları düzeyinde, diğer ülkeler de dışişleri bakanı veya özel elçi düzeyinde zirvede temsil edildi.