Pekin: Çözüm süreci PKK ile değil ABD'yle

Pekin: Çözüm süreci PKK ile değil ABD'yle
Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ABD ile olan ilişkileri değerlendirdi. Pekin, yeni bir çözüm süreci olursa bunun PKK ile değil, ABD ile olacağını savundu.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Türkiye'de 16 Nisan referandumunun ardından bir süredir konuşulan yeni çözüm sürecinde terör örgütü PKK yerine ABD'nin rol alması bekleniyor. Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, önümüzdeki dönemde başlaması öngörülen çözüm sürecinde PKK'nın olmayacağının anlaşıldığını belirtti.

Pekin, "Elbette bunun da bazı şartları olacaktır. ABD, PKK'yı Suriye'ye yönlendirecektir. Zaten Barzani bölgesinde de PKK'dan rahatsızlık var. Türkiye'den giden PKK'lı teröristler de bu bölgeye gelemez. Suriye'ye gider. Bunun sonucunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde şiddet bitebilir. Ancak nasıl ki ilk çözüm sürecinde kentlere hendek kazıldıysa, bu sefer de karşımıza bir ordu çıkabilir. Bununla savaşmak zorunda kalabiliriz" dedi.

Pekin şunları anlattı: "Türkiye'deki çözüm süreci bu sefer PKK ile görüşme şeklinde olmaz. Öncelikle PKK'lı teröristler Türkiye'den çekilir. Bunun elbette bir siyasi yansıması olur. PKK'lı teröristler Suriye'ye giderek orada mücadele ederler. Suriye sizin için şu an daha önemli mesajı verecektir ABD.

Öncelikle hedefin Suriye olduğunu belirtecektir. Bu da Fırat'ın doğusunda bir yapının kurulması anlamında görülebilir. Afrin ile Rojova denilen bölge birleşebilir. Yalnız burada Afrin Suriye'de kalacaktır. Türkiye bunu tanıyabilir bir anlamda. Bu sürecin bu şekilde şekillenmesi Türkiye'ye en fazla 10 yıl kazandırır. Ardından ise bu sefer bir ordu ile Türkiye çarpışmak zorunda kalacaktır. ABD bunun hesaplarını yapıyor. Özellikle buna dikkat edilmesi gerekir."

Pekin, "Suriye'de de İran'ın önünü kesmek isteyeceklerdir. Sonuçta sadece İran değil, Rusya'yı da çevreleme söz konusu olacaktır. Bu noktada nasıl bir diplomasi izlenecek, Rusya ile İran'a yönelik dengeler nasıl kurulacak Türkiye bunu da iyice hesaplamalı. İran'ın çevrelenmesi demek İran ve Rusya ile karşı karşıya gelinmesi anlamı taşıyacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin özellikle Sincar bölgesine yönelik hava harekâtlarının süreceğini bildiren Pekin, bir kara harekâtının ise şu anda zor göründüğünü belirtti. Pekin, şöyle devam etti: "Türkiye'nin de zaman zaman istediği ılımlı İslam içeriğinde bir bölge kurulabilir, ama bu da özellikle İran, Suudi Arabistan ve özellikle de Mısır'ın tepkisini çekecektir. Müslüman Kardeşler etkisinde kurulmak istenen böyle bir yapıya karşı çıkacaklardır.

Daha gerçekçi olan Araplar ile Türkiye arasına bir Kürt bölgesinin kurulmasıdır. Ayrıca İran faktörü de var. İran, Irak-Suriye-Ürdün üzerinden bir etki alanı kurmak istiyor. Bu etki alanının kurulması için İsrail'in güvenliği açısından bir takım adımlar atılacaktır."

Türkiye'den şu anda toprak koparılması ve bunun için de bir iç savaş yaşanmasının batı ve yine Rusya tarafından istenmediğini söyleyen Pekin, bu nedenle de çözüm sürecinin gündemde tutulduğunun altını çizdi.