KCK’ya siyasi ayar!

KCK’ya siyasi ayar!
KCK’ya siyasi ayar!

Kongra-Gel 9. Genel Kurulu’nda KCK sisteminde değişikliğe gidildi ve eş başkanlar değişti. Murat Karayılan yönetimden ayrı

Kongra-Gel 9. Genel Kurulu’nda KCK sisteminde değişikliğe gidildi ve eş başkanlar değişti. Murat Karayılan yönetimden ayrılırken Cemil Bayık yönetime geldi. 9. Genel Kurul’da teröristbaşı Öcalan yeniden KCK Genel Başkanlığı’na seçildi. KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı’na Cemil Bayık ve Bese Hozat seçilirken, iki kadın ve iki erkekten oluşan toplam dört yardımcı da seçimlerle belirlendi. Kongra-Gel Eş Başkanlığı’na ise Hacer Zagros ile Remzi Kartal seçildi. KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı görevinden düşürülen Murat Karayılan ise PKK’nın sözde silahlı gücü HPG’nin başında görevlendirildi.

 


Azınlıklara çağrı

 


KCK sisteminin geliştirilmesinde yaşanan sıkıntı ve yetersizlikler 9. Genel Kurul’da ele alındı. KCK’nın daha güçlü örgütlendirilmesi ve denetimin daha sağlıklı yapılabilmesi için ayrıca “Genel Başkanlık Konseyi” oluşturuldu. Genel Kurul’da, toplumsal yaşamın her alanında akademi, komün, kooperatif ve meclislerin hızla oluşturarak yaygınlaştırılması kararlaştırılırken, “demokratik konfederalizmin temelinde demokratik uluslaşmanın yaratılması ve demokratik özerkliğin inşasının” tabandan örgütlendirilmesine dönük bir dizi karar alındı, demokratik sürecin AKP’ye rağmen sürdürülmesi benimsendi.

 


Soykırım belgesi

 


Genel Kurul’da AKP’nin çözüm diye entegrasyon dilini geliştirdiğine özel dikkat çekilirken 1925 yılında hazırlanan Şark Islahat Planı “ulusal soykırım belgesi”, 15 Şubat 1925 tarihi de Kürt soykırımının başlatıldığı gün olarak kabul edildi. Toplantıda, ulusal varlığını güvenceye alma ve özgürlüğünü kalıcı kılana kadar meşru savunma güçlerinin her zamankinden daha fazla artırılması ve her türlü saldırıya güçlü cevap verecek bir eğitim ve teknik donanıma kavuşturulmasına dönük çalışmaların sürdürülmesi kararı alındı. Genel Kurul’da, “HPG’nin büyüyeceği ve sağlam duruşuyla süreci gözleyip başarıya gitmesi için her türlü olasılığa göre hazırlıklı ve sağlam bir duruş içinde olması gerektiği” kaydedildi. Açıklamada, “Biz Süryaniler, Ermeniler, Yahudiler ve Rumları da özgürlük mücadelesi yanında yer almaya çağırıyoruz. Kürdistan zaten Ermeni, Süryani, Arap, Türkmen ve birçok farklı etnik ve dinsel topluluğun yaşadığı ortak vatandır” ifadelerine yer verildi.