Refleks Nedir? Doğuştan gelen refleksler! Sonradan öğrenilen refleksler! Refleksin önemi

Refleks Nedir? Doğuştan gelen refleksler! Sonradan öğrenilen refleksler! Refleksin önemi
Şimdiki hayatımızda çok önemli yeri olan sanatta, gerekse insanoğlunun hayat mücadelesini verdiği, yeri geldiğinde toplayıcılık yeri geldiğinde avlanmak olsun her alanda yapı taşıdır refleks.

Refleksi çok basit bir tanımla tanımlayacak olursak, vücudumuza karşı uyarılara karşı aniden tepki vermesi olayıdır. Refleksi ikiye ayırmak mümkündür.

Doğuştan gelen refleksler

Hayata geldiğimiz ilk andan itibaren bizimle olan reflekslerdir, hayatımızın sonuna kadar devam etmektedir. Bu refleks türleri herkeste bulunduğu gibi, genetik olarak da kuşaktan kuşağa devam etmektedir.
Gözümüze toz veya istenmeyen bir şey geldiğinde gözümüzün kapanması, öksürme, hapşırma, iğne batan veya ateş gelen elimizin çekilmesi gibi.
Buna doktorun dizimize vurduğunda dizimizin oynama refleksini de ekleyebiliriz.

Sonradan öğrenilen refleksler

Adından da anlaşılacağı üzere, sonradan kendi tecrübelerimizle öğrendiğimiz reflekslere verilen addır. Refleksi beynimiz ile öğreniriz fakat öğrendikten sonra bunu omuriliğimiz sürdürür.
Bisiklet sürmeyi öğrenirken hepimizin düştüğü olmuştur. Küçüklüğümüzde ip atlarken yanmayan arkadaşımız yoktur elbet. Motosiklet sürmeyi yeni öğrenen kardeşlerimizin de kaza yaptığına tanıklık edenimiz vardır. Bu gibi örnekler, beynimizle öğrenip sonradan omuriliğe aktardığımızın en güzel örneğidir aslında.

Refleksin Önemini Anlamak Adına

Gerek yaşamımızı sürdürebilmemiz için olsun, yeri geldiğinde eğlenmek veya kendimize vakit ayırdığımızda olsun reflekslerimiz bizi biz eden hayatımızın temeli demek mümkün. Eğer yakın bir tanıdığınız bitkisel hayatta ise, ya da hasta ziyaretine gittiğinizde gördüyseniz reflekslerimizin değerini tekrardan gözden geçirmenizde fayda var. İnsan sağlığının takdir edersiniz ki şakası bulunmamakta. Hem zayıflamak adına, hem de sağlıklı yaşamak adına spor yapmak, sizi ve sevdiklerini mutlu edebilir.